Vánoční dekorace z poinsettií

Poinsettie neboli vánoční hvězda je velmi oblíbenou květinou Vánoc. Červená barva květů poinsettie budí emoce, reprezentuje vitalitu a životní sílu. Je to také barva slavnostních chvil, tepla a příjemné atmosféry. Barva sváteční a zářivá.

Vánoční svícen

Vánoční dekorace z Poinsettií

Rostlinu poinsettii, Euphorbia pulcherrima, musíme hledat až v daleké Latinské Americe. Pochází z Mexika, kde ji znají pod jménem „Flores de Noche Buena”, vánoční květina. Nepěstují ji jako my v květináčích, zde je to spíše keř, který dorůstá výšky přes jeden metr. Zářivé barevné listy poinsettií lze o Vánocích spatřit také v zahradách a na přímořských promenádách Madeiry a Kanárských ostrovů.

Jak se dostala vánoční hvězda do Evropy

Zhruba před 200 lety poslal první americký ambasador v Mexiku, Joel Poinsett, několik květin do botanické zahrady ve Philadelfii. Na jeho počest byla květina pojmenována „Poinsettie”. Do Evropy dorazily její první sazeničky až o 100 let později a ve známost vešly pod botanickým názvem Euphorbia pulcherrima, nejkrásnější z euphorbií. U nás je rostlina známá jako „vánoční hvězda”.

Použití vánoční hvězdy – vánoční dekorace

Poinsettie se pěstují v mnoha barvách a velikostech. To je předurčuje jako ideální dekoraci. Jsou oblíbenou dekorací zimních stolů nebo vhodným dárkem. Hezky vypadají i jako keřík na dlouhém stonku. Poinsettie jsou nejkrásnější ve větších skupinách, buďto stejné, nebo různých barev.

Poinsettii lze použít také jako řezanou květinu. V takovém případě je nutné její stonek krátce ponořit do vroucí vody nebo jej podržet nad plamenem svíčky. Tak zabráníme tomu, aby ze stonku vytekla mléčná tekutina a rostlina rychle vadla. Takto ošetřený svazek poinsettií vydrží svěží až 14 dní.

Adventní věnec s poinsettiemi

Vezměte hotový, ale neozdobený přírodní věnec, který zakoupíte v hobby prodejně nebo zahradnictví, a položte jej na keramický talíř odpovídající velikosti. Doprostřed věnce naaranžujte miniaturní poinsettie. Za pomoci drátku mezi poinsettie opatrně upevněte skleněné ozdoby. Stejným drátkem mezi keříky připevněte také šišky. Ty mohou být přírodní nebo nastříkané zlatou barvou.

Zlatý provázek volně omotaný kolem věnce mu dodá sváteční vzhled. Nakonec k věnci připevněte čtyři červené svíčky. Ty by měly být zasazeny do vhodných držáků, které zajistí jejich stabilitu a zabrání vznícení věnce.

Tradiční adventní věnec k Vánocům neodmyslitelně patří. Jeho známý tvar lze podle nálady a potřeb upravovat, například právě kombinací s miniaturními poinsettiemi. Keříky obklopené zeleným chvojím dodají tradičnímu věnci živost.

Vánoční hvězda v zeleném kabátě

K vytvoření této neobvyklé kompozice budeme potřebovat dva kusy aranžérské pěny. Do každé z nich vyřízněte půlkruh. Do takto vzniklého otvoru nakonec umístíte květináč s poinsettií, výřez by tedy měl odpovídat rozměrům květináče. Oba kusy spojte pomocí dvou nebo tří dřevěných špejlí. Použít můžete také pletací jehlice.

Po spojení obou kusů aranžérské pěny přišpendlete okolo lesklé cesmínové lístky. „Límec” zeleného hávu vytvoříte z větviček tisu. Připevněte je kolem horního okraje pěnového bloku. K tomu můžete použít dekorační stuhu nebo šňůrku.

Nyní do připraveného otvoru umístěte prázdný květináč. Na barvě a materiálu květináče nezáleží, bude celý překrytý zelenou dekorací. Jediné, co ještě schází, je osadit jej poinsettií. Pevně svázaná zeleň a volně rostoucí červené listy tvoří harmonickou souhru barev a tvarů.

Je to samozřejmě červená, která dodává této kompozici živost. Červenými listy poinsettie probleskují béžové odstíny, které kontrastují s tmavě zelenými listy cesmíny. Tuto efektní dekoraci přitom můžete bez problémů vytvořit sami doma.

Hravá i moderní dekorace - poinsettie

U svého zahradníka si kupte kulatý blok aranžérské pěny o průměru zhruba 12 až 16 centimetrů (záleží na velikosti použité poinsettie). Z té vytvoříte základnu pro svou dekoraci. Seřízněte vrchní třetinu koule a kuchyňskou lžící opatrně vydloubejte její vnitřek. Potom kouli ozdobte větvičkami jehličnanu.

Větvičky zůstanou velmi dlouho čerstvé, nevyschnou, neztratí barvu ani neopadají. K aranžérské pěně je pevně přichyťte vázacím drátkem. Nyní zohýbejte dekorativní drát (k dostání ve specializovaných obchodech) do tvaru dvojitých spirál. Ty pak upevněte kolem nádoby a mezi listy poinsettie.

Meruňkově zbarvená poinsettie střední velikosti celou kompozici rozzáří. Dekoraci umístěte do dřevěné bedýnky a volná místa vyplňte vánočními ozdobami. Výsledkem je kreativní a moderní doplněk, který přivítá na vašem stole či okenní římse magii Vánoc.

Dekorace na štědrovečerní stůl

Nemusí to být vždy jenom zlato! Slavnostní atmosféru vykouzlí i zářivě červená. Základem této živé dekorace jsou rudé poinsettie v keramických květináčích s lesklou glazurou. Barevně sladěné svíce, vázy a dekorativní jablíčka atmosféru Štědrého večera ještě umocní.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies