Ušní svrab – nemoc koček i psů

Ušní svrab je velmi nepříjemné onemocnění, které se může objevit u psů i koček. Neléčený svrab může vést k těžkým hnisavým zánětům zvukovodu, které mohou postihnout i bubínek a rozšiřovat se pak dále.
Pes, kočky

Ušní svrab - ušní prašivina

Ušní svrab, nebo-li také ušní prašivina, je onemocnění zevního zvukovodu, které je způsobené parazitickými roztoči z čeledi Prosoptidae. Původcem ušního svrabu psů i koček je strupovka ušní (Otodectes cynotis).

Svrab napadá kočky i psy

Ušní svrab napadá zejména mláďata koček a psů, může ovšem postihnout i starší jedince. Toto onemocnění je nakažlivé od jednoho zvířete na druhé (i z kočky na psa a naopak). Lidem nákaza ušního svrabu od domácího mazlíčka nehrozí!

Příznaky ušního svrabu u domácích mazlíčků

Mezi nejčastější příznaky ušního svrabu u našich domácích mazlíčků patří svědění. Svědění se u zvířat projevuje intenzivním škrábáním. Dalším příznakem svrabu je zvýšená tvorba ušního mazu, který je nápadně tmavý (barvy sedliny od kávy). Neléčený svrab může vést k těžkým hnisavým zánětům zvukovodu, které mohou postihnout i bubínek nebo se šířit dále do středního ucha.

Prevence a léčba ušního svrabu

Při zjištění této nemoci je důležité ihned navštívit vašeho veterinárního lékaře. Většinou se doporučuje pravidelné čištění uší antiparazitárními přípravky a odstraňování ušního mazu a strupů.

 

Proti ušnímu svrabu jsou účinná i celková antiparazitika ve formě sprejů nebo spot-on. Dále můžete použít také prostředky proti blechám. Celkové léčba ušního svrabu musí trvat alespoň 30 dní, abychom zabránili opětovnému vzniku strupovky ušní.

Další nemoci psů

Pes – psinka u psů
Demodikóza u psů
Přežírání a tloustnutí u psů
První pomoc při popáleninách psů a koček
 Zvířata se také léčí antibiotiky
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies