Ušetřete za světlo

Ceny za energii každoročně rostou a nedá se předpokládat, že by se tento trend v dohledné době zastavil nebo aspoň zpomalil. Proto každý určitě uvítá pár rad, jak tyto nezbytné výdaje omezit na minimum.

Osvětlení

Zbavte se žárovek

Nehledě na to, že klasickou žárovku v obchodech už nenajdete, nahraďte je úspornými kompaktními žárovkami. Ve srovnání s klasickými žárovkami ušetříte až 80 % elektřiny. Ačkoli jsou dražší, na nižším účtu za elektřinu se vám náklady brzy vrátí. Pokud nechcete naráz investovat do obměny u všech svítidel, začněte těmi, která nejvíc používáte.

Úspora v číslech

Pokud máte doma osm stowattových žárovek, které svítí průměrně hodinu denně, prosvítíte ročně 1 191 Kč.

Když je nahradíte dvacetiwattovými úspornými zářivkami se stejnou intenzitou světla, zaplatíte za elektřinu na svícení 238 Kč a dosáhnete tak úspory 953 Kč ročně. Při delším svícení bude úspora ještě vyšší. (Při výpočtu byly použity ceny včetně DPH platné v roce 2008.)

Výhody zářivek

Úsporné zářivky zkonzumují o 75 % energie méně a jejich životnost je 5-10 x vyšší ve srovnání s klasickými žárovkami. 15wattová zářivka odpovídá intenzitě světla 60wattové žárovky.

Ve srovnání s halogenovým osvětlením, které za rok zkonzumuje 775 kWh, spotřebuje zářivka 115 kWh. Zářivky mají tu výhodu, že 80 % spotřebované energie transformují ve světlo oproti 5 % u klasických žárovek, kde se většina spotřebované elektřiny přemění v teplo. Další výhodou zářivek je skutečnost, že po rozsvícení nepálí a eliminují tak riziko popálení nebo požáru.

Nevýhody zářivek

  • vyšší pořizovací cena
  • po rozsvícení je potřeba počkat několik sekund, než dosáhneme plné intenzity světla

Instalace zářivek

I když jsou zářivky úspornější, jejich instalace se nedoporučuje v místnostech, kde svítíme jen na krátký okamžik; zářivkám totiž neprospívá neustálé opakované zapínání a vypínání.

Časový spínač šetří energii

Zhasínejte vždy, když opouštíte místnost. Tato rada vypadá banálně, nicméně sami dobře víte, že ne vždy se dodržuje. Pokud jste v tomto směru nenapravitelní, instalujte do místnosti časový spínač, který po určité době automaticky zhasne za vás.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies