Úprava bazénové vody – 1.díl

Aby byla voda v bazénu po celé léto průzračná, je třeba o ni pravidelně pečovat. V opačném případě bude bazénová voda kalná a znečištěná, což může odradit od letních radovánek.

Nafukovací kruh v bazénu

Přípravné práce před napuštěním vody do bazénu

Před uvedením bazénu do provozu je nutné jej důkladně vyčistit od usazenin vodního kamene a organických nečistot. Musíme se také rozhodnout, jestli budeme vodu v průběhu sezóny dezinfikovat pomocí chlorových nebo bezchlorových přípravků. Poté můžeme do bazénu napustit vodu.

Po napuštění vody do bazénu změříme tvrdost vody a pH

Po napuštění vody do bazénu je vhodné změřit hodnotu pH a také tvrdost vody. Pro stanovení hodnoty pH a tvrdosti vody je vhodné použít bazénový minitester. Hodnota pH je závislá na účinnosti většiny chemických přípravků, které se používají k desinfekci. Ideální hodnota pH v bazénu by se měla pohybovat v rozmezí od 6,8 do 7,2. Je-li pH vody příliš nízké, dochází ke korozi kovových částí bazénu, bledne barva plastů a fólií. Pokud je pH příliš vysoké, dochází ke kalení vody (vlivem vylučování vápníku). Může dojít k zanesení filtrace, snižuje se účinnost dezinfekce a může docházet k dráždění očí a pokožky.

Jak upravit pH vody?

Pokud je hodnota pH nízká, použijeme přípravek, který hodnotu zvýší. Doporučujeme několik opakování. V případě vysoké tvrdosti vody je vhodné použít stabilizátor tvrdosti.

Chlorová bazénová chemie versus kyslíková bazénová chemie

Nejen chlorová bazénová chemie, tak i kyslíková bazénová chemie má své klady a zápory.

Chlorová bazénová chemie

Chlorová bazénová chemie je finančně výhodnější (menší spotřeba, vyšší účinnost, levnější testování). Takto upravovaná voda je ovšem nejméně vhodná a její údržba může být náročnější. Dávkování bazénové chemie nám mohou usnadnit k tomu určené automatické dávkovače.

Kyslíková bazénová chemie

Kyslíková bazénová chemie je bez zápachu, nedráždí oči. Je vhodná pro vnitřní i venkovní bazény. Její nevýhodou je vyšší pořizovací cena a náročnost na přesné a pravidelné dávkování.

Důležité upozornění

Chlorové a kyslíkové přípravky se nesmí používat společně. Při přechodu na jiný druh bazénové chemie je nutné 3 až 5 dnů nepřidávat do vody žádnou chemie obsahující chlor nebo kyslík.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies