Úpal u domácích zvířat

Úpal – siriasis (z řeckého slova seirios - horký) je celkové přehřátí organismu bez přímého slunečního záření. Pro domácí zvířata bývá nebezpečnější než úžeh, protože zvíře se obvykle neopaluje na slunci a v horku obvykle zaleze do stínu.
Fotografie bílého psa, který vykukuje z auta

Celkové přehřátí organismu

Celkové přehřátí však může znamenat bezprostřední ohrožení života. Nejčastěji se domácí mazlíček dostává do nebezpečí při cestování v autě. Při jízdě sice bývá zapnutá klimatizace nebo otevřené okénko, protože člověk si jednoduše termoregulační pohodu zajistí, problém však vzniká při zastávce, kdy zvíře zůstane uvnitř zavřeného automobilu.

Člověk má dojem, že si jen na chvilku odskočí něco zařídit – a z chvilky je rázem 15 – 20 minut, teplota se vyšplhá i přes 40 – 50°C, a zvíře, které milujeme, je velice brzo vystaveno obrovskému utrpení.

Pes má zanedbatelné množství potních žláz, takže z funkčního hlediska je prakticky nemá. Ochlazování probíhá zrychleným dýcháním, tzv. hyperventilací, kdy se voda odpařuje z dýchacího ústrojí. Proto se říká, že „pes se potí jazykem”. Je tedy naprosto nevyhnutelné, aby měl pes, kočka a jakékoli další zvíře neomezený přístup k napájecí vodě. Pokud cestujeme a máme s tím problém, je nutné psa napájet přímo ve voze nebo dělat časté zastávky. Obecně platí, že pes by měl mít možnost se napít alespoň každých 30 minut.

Jestliže se při zastávce jdeme projít, mějme na paměti, že pes potřebuje procházku ještě mnohem více než my.

Maximálně 20 minut a dost

Když už jsme ale nuceni z jakéhokoliv důvodu nechat psa, kočku, králíka, nebo dokonce dítě v horku uzavřeného automobilu, existuje několik vychytávek, jak odvrátit smrt přehřátím. Především nesmíme být pryč déle než 20 minut. Počítejme jednak s tím, že se nám to zdá být víc než dostatečný čas na úkol, který chceme vyřídit, ale vždycky se může vyskytnout nenadálá okolnost, která nás zdrží. Například ve frontě před námi se někdo handrkuje deset minut s pokladní, a když se konečně začne platit, nejlépe kartou, spadne celý systém, šéf je zrovna na obědě, a všechny pokusy nahodit pokladnu končí pocitem, že elektrony mají odbory a vyhlásily stávku. Takže po 40ti minutách stojíme před členem rodiny, který již třeba umírá a marně naříkáme, že nám ten nákup nestál za to.

Vychytávky proti přehřátí organismu

Vychytávka č. 1

Před odchodem z auta si nastavíme budík v mobilu na 15 minut, a až se ozve, obětujeme raději kuře ve slevě než někoho, kdo nás miluje a v autě zoufale čeká na náš návrat.

Vychytávka č. 2

Okénka automobilu necháme pootevřená. Okna se zavírají kvůli zlodějům, naprostá většina psů dokáže uhájit sebe i automobil. Když ne, automobil je jenom věc. Život zvířete nebo dokonce dítěte je nenahraditelný.

Upozornění: Pes nesmí dokázat prostrčit hlavu z okénka, aby se nemohl uškrtit při pokusu dostat se ven !!!

Vychytávka č. 3

Polijeme–li auto vodou, zahřívá se pomaleji.

Vychytávka č. 4

Přehodíme–li přes auto namočené bílé prostěradlo, odpařuje se voda a prostor pod ním se chvilku dokonce ochlazuje.

Vychytávka č. 5

Přehodíme–li mokré prostěradlo přes autozahrádku, vytvoříme v podstatě tropiko, a spolu se slunečními clonami na všech oknech získáme až 10 minut času navíc.

Že se má parkovat ve stínu, když to jen trochu jde, to snad není třeba zdůrazňovat.

Respirační alkalóza

U psa je přehřátí obzvlášť nebezpečné ještě z jednoho důvodu: Tím, že se ochlazuje zrychleným dýcháním, dochází k relativně vyšší srdeční námaze než u člověka, a po určité době navíc k tzv. respirační alkalóze. Tento stav znáte jistě ze situací, kdy nafukujete např. lehátko tak intenzivně, že se vám začne točit hlava a dělají se mžiky před očima. Tento jev mnohokrát znásobte a dostanete velmi přibližnou představu, jak se cítí přehřátý pes. Ten ovšem nemůže přestat „nafukovat matračku“, takže kromě příznaků siriasis, které mívá člověk, dochází k rychlému metabolickému rozvratu. Někdy dokonce ani velmi intenzivní infúzi terapie, chladné klysma a kyslíková terapie nemůže zabránit smrti, protože stav trval už velmi dlouho a stal se nezvratným.

Za těchto podmínek nesmíme propadnout panice a popohánět pěšky psa, abychom byli brzo na veterině. Svalová námaha vyrábí další teplo a organismus se ještě více přehřívá, pes ještě rychleji dýchá a následně se definitivně hroutí.

Odvoz zvířete, které je v kritickém stavu chladným, dobře větraným autem, je dobrým řešením, ale začít s ochlazováním pacienta musí už majitel. Jde o minuty.

Ochlazování se provádí např. mokrým hadrem nebo houbou, V POSTUPNÉM POŘADÍ. POLÍT CELÉHO PSA VODOU NELZE ! Mohlo by totiž dojít k srdečnímu selhání, podobně jako když uřícený člověk skočí do chladné vody.

Ochlazování při přehřátí psa

Nejprve je nutno chladit MOZEK V TÝLU – mokrá studená látka se přiloží seshora na krk v oblasti připojení krku k lebce. Toto ochlazení může být intenzivnější – lze např. obětovat nanuk.

Pak se chladí SRDCE – to už jenom mokrou látkou, potom NOHY – lze na ně udělat studený zábal, poté lze chladit celou hlavu a pak už CELÉ TĚLO, např. mokrým ručníkem přes celého pacienta.

Iontový nápoj

Velmi užitečná věc je iontový nápoj. Vyrábí se speciální veterinární, ale lze z nouze použít i humánní iontový nápoj pro sportovce. Pokud se nemůžeme vyhnout pohybu a případné zátěži psa nebo koně v horkém prostředí, lze podávat iontový nápoj již před zátěží a pak i po ní. U dostihových koní a chrtů se jedná už o prakticky rutinní záležitost.

Pokud máme možnost, před vstupem do horkého prostředí (např. před cestou do rozpáleného vybetonovaného města) nabídneme psovi chladnou koupel a necháme ho vyjít mokrého. Doma si ho pak znovu osprchujeme.

A Vám, kdo máte koně, přeji hodně romantických zážitků při jejich plavení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies