Únorové zahradničení

Lednové přípravy jsou za námi a je třeba se posunout zase o krok dále. Co vyžaduje zahrada během února? Už by měly opadnout ty největší mrazy a my bychom měli pomalu probouzet zahradu ze zimního spánku.

Partyzánské zahradničení

Záhony se zeleninou

Ze všeho nejdříve je třeba sklidit všechnu přezimující zeleninu. Záhony určené pro rannou výsadbu zryjte a zapracujte do půdy organické hnojivo. Tyto záhony ještě před rytím zakryjte černou fólií, aby se dříve prohřály. V únoru je dobré založit teplé pařeniště. Pokud už v únoru příjdou bezmrazé dny, nebojte se začít dělit bylinky. Pod sklo můžete začít vysévat brokolici, květák, kapustu, kedlubny, pór, cibuli i rajčata.

K výsadbě začněte pomalu připravovat i brambory. Použijte lísku, na její dno dejte vrstvu vlhké rašeliny a brambory na ni uložte tak, aby část hlízy s očky byla nahoře. Chce to světlou místnost s teplotou 6 až 10 stupňů Celsia. V závislosti na podmínkách se klíčků dočkáte mezi pěti až šesti týdny.

Co s ovocem?

Oprašte pilky a hurá na stromky. Prořežte angrešt, rybíz a s vervou ořežte také maliník. Vrhněte se i na jabloně a hrušně. Ořezané větve dejte do drtičky a potom přidejte do kompostu. Všechny ovocné stromy přihnojte plným hnojivem.

Zaměřte se také na vinnou révu. Ve dnech, kdy budou nízké mrazové teploty révu ořežte. Hlavní je, aby rostlina byla ještě ve vegetačním klidu, protože jinak by mohl řez vyvolat ronění mízy, což by rostlinu zbytečně vyčerpávalo. Rizikem jsou velké mrazy, kdy zkrácené výhonky mohou vymrznout.

Rady pro okrasnou zahradu

V únoru zasejte rychle rostoucí trvalky, aby ještě letos květly na zahradě. Až půda opravdu rozmrzne, vysaťe rododendrony a azalky. Na řadě je i kontrola trvalek, je celkem možné, že je mráz nadzdvihl, proto je obsypte kompostem. Pod sklo můžete začít vysévat pomalu rostoucí letničky. Pokud bydlíte v teplejších oblastech, klidně koncem měsíce zahajte prořezávání růží. Nezapomeňte ani na hortenzie, je potřeba je připravit na novou sezónu. U dobře rostlých keřů stačí odstranit květy z loňského roku. Zpětným řezem pak odstraňte odumřelé a zaschlé části rostliny.

Co dále?

Zkontrolujte semena z loňského roku a včas dokupte všechno, co chybí. Zlikvidujte nepotřebné nebo prošlé chemikálie. Dejte do pořádku sekačky a kultivátory, hlavně si nechce nabrousit čepele.

Až se oteplí, vyjděte do zahrady a zkontrolujte pergoly, popřípadě konstrukce podpírající rostliny opravte. Teď se vám to bude snadno dělat, nikde nepřekážejí žádné listy, zároveň můžete obnovit úvazky rostlina rostlinku vytvarovat do požadovaného tvaru.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies