Údržba zahradního náčiní

Zahradní náčiní potřebuje pravidelnou údržbu celoročně, nejenom na podzim.Udržované nářadí nejen lépe slouží, navíc také déle vydrží.

Zahradní náčiní

Péče o lopaty, lopatky, rýče, vidle a motyky

Kovové části lopat, rýčů, vidlí a motyk po každém použití zbavíme zeminy a rostlinných zbytků. Otřeme hadříkem namočeným v oleji (vhodném pro údržbu zahradního náčiní), můžeme také použít čisticí olejový sprej.

Tip: Zrezivělé kovové části natřeme ricinovým olejem a poklademe plátky cibule. Když jsou plátky cibule špinavé, vyměníme je.

Péče o dřevěné násady zahradního náčiní

Dřevěné rukojeti zahradního náčiní dle potřeby za pomoci jemného skelného papíru jemně obrousíme (zarovnáme tak drsný povrch a navíc odstraníme nečistoty). Alespoň 1x za rok (nejlépe na podzim) rukojeti ošetříme lněným olejem.

Péče o zahradnické nůžky a nože

Po každém použití zahradnických nůžek a nožů očistíme čepele vlhkým hadříkem a sterilizujeme je alkoholem nebo lihem. Ostří nožů a nůžek také pravidelně ostříme brouskem navlhčeným vodou nebo olejem. Před zimou potřeme olejem všechny části nůžek olejovou emulzí (olejová emulze ochrání celou plochu čepele i mechanizmus nůžek).

Tip: Pokud je ostří znečištěno od vosku, smůly, stromového balzámu apod. očistíme jej jednoduše technickým benzínem nebo petrolejem.

Jak skladovat zahradní náčiní v zimě?

Zahradní náčiní ukládáme k zimnímu spánku vždy řádně očištěné a ošetřené olejem.  Nejvhodnějším řešením je uskladnění ve sklepě a nebo v garáži při teplotě do - 10°C. Plastové konve je vhodné před zimním skladováním zabalit do novin, kusu látky a nebo do bublinkové fólie.

Nezapomeňte na zahradní hadice!

Na konci podzimu nesmíme zapomenout ze všech zahradních hadic a potrubí vypustit všechnu vodu. Nevypuštěná voda ve velkých mrazech by mohla způsobit jejich poškození.

Přečtete si více o základním vybavení každého správného zahradníka. Více se dozvíte ve článku ZDE>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies