Údržba grilu – jak na to?

Pokud se budeme o gril dobře starat, můžeme prodloužit jeho životnost až o několik let. Více o péči o gril, vhodných pomůckách a čistících prostředcích, si povíme v dnešním článku.

Zahradní krb

Péče o grilovaní rošt

Čas od času je potřeba vyčistit grilovaní rošt, na kterém se s oblibou usazuje připálený tuk a mastnota. Není potřeba jej čistit po každém grilování, ovšem čím častěji z něj budeme nečistoty odstraňovat, tím lépe. Docílíme tak nejen snadnější následné péče, ale také „čistější" chuti grilovaných pokrmů (tuk usazený na grilovacím roštu může ovlivnit jejich chuť).

K čištění lze použít čističe určené na grilovaní rošty (nejlépe ve formě spreje) a kartáč. Přípravek jednoduše nastříkáme na požadovanou plochu a necháme chvíli působit. Poté speciálním kartáčem odstraníme nečistoty a rošt opláchneme pod proudem tekoucí vody. Pro zajímavost: K dostání jsou speciální kartáče určené pro údržbu grilů - tzv. „3 v 1", které obsahují škrabku, kartáč a houbičku na jedné násadě.

Péče o hořáky, víko a větrací klapky grilu

Skvrny od kouře a mastnoty odstraníme z boků, víka a hořáků jemnou mýdlovou vodou, houbou nebo hadrem a čističem, určeným na náš typ grilu. Není vhodné používat agresivní chemické prostředky na čištění (např. ty na čištění kamen nebo sporáků), které mohou poškodit povrch grilu a navíc se hůře oplachují.

Neměli bychom zapomenout ani na vyčištění větracích klapek grilu, které se často zanáší silnou vrstvou usazenin. Následkem toho se klapky těžko ovládají a mohou znečistit vrchní plášť víka grilu. Stejnou péči věnujeme i otvorům (případně miskám) pro odtok tuku, které vždy po vychladnutí grilu vyčistíme. V případě, že je gril vybaven speciálními miskami pro odtékající tuk, nezapomeneme je pravidelně měnit.

Péče o spodní vanu grilu

Nejprve rozpálíme gril na vysokou teplotu a necháme v něm dohořet všechny zbytky (dokud se nepřestane tvořit kouř). Po vyhladnutí grilu odstraníme pomocí škrabky nebo jemné, ocelové drátěnky všechny zbylé nečistoty, vanu omyjeme houbičkou s trochou mýdlového roztoku nebo saponátu a nakonec opláchneme vodou.

Další zajímavé články k tématu:

Zahradní grily - jaký si vybrat?

Grilujeme na balkóně

Grilovací sezóna je tady

Grilujeme na lávovém kameni

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies