Tymián - bylinka s nezaměnitelnou vůní

Tymián původně pochází ze Středomoří a ve Francii ho kdysi označovali za penicilin chudých. Jeho léčivé a dezinfekční účinky znají lidé již několik tisíc let.

Tymián

 

V minulosti se v Egyptě tato bylina používala při balzamování, Řekové si ji přidávali do koupele a Římané ji používali jako dezinfekci a deodorant. Tymián (Thymus vulgaris) je vlastně poddruhem naší známé mateřídoušky (Thymus serpyllum). Účinky obou bylinek jsou téměř stejné, ale tymián jinak voní i chutná.

 

Tymián je polokeř, který roste do výšky až 35 cm. Větve má mírně zdřevnatělé a zdobí je úzké, ale pevné lístky. Z dálky tymiánové lístky připomínají malé jehlice. V období od června do srpna vykvétají na tymiánu krásné květy, které mají bělavou, nafialovělou či růžovou barvu. Tymián má také plody. Jsou to malé červeno-hnědé oříšky.

 

  • Pěstování

 

Lze jej vypěstovat mnoha způsoby a jakmile se na jednom místě ujme, nemusíte jej přesazovat několik let. Tymián vyžaduje především slunné a teplé stanoviště. Zasadit byste ho měli do dobře propustné a písčité půdy a můžete jej dát do truhlíku, květináče nebo si vytvořte vlastní bylinkovou zahrádku.

 

Sbírají se nejen lístky, ale i celé snítky. Abyste předešli zbytečnému dřevnatění stonku a aby vám nerostl příliš do výšky, měli byste lístky otrhávat častěji. Nemusíte jej vůbec přihnojovat, neboť tím přiživováním ztrácí aroma. Semena stačí jednoduše vysypat a lehce zatlačit do půdy. O nic víc se pak už kromě zalévání nemusíte starat. Jen to se zaléváním moc nepřežeňte.

 

  • Využití v kuchyni

 

Čerstvý tymián skladujte v mikrotenovém sáčku či plastové krabičce v lednici. Tímto způsobem se uchová jak vůně, tak i chuť po celý týden. Jestli chcete, aby vám vydržel mnohem déle, můžete si jej usušit a nasypat do dobře uzavíratelné nádoby. Můžete jej i naložit do octa či oleje. Takto jej můžete později využít k dochucení například zeleninového salátu.

 

Tymián nepřehlušuje ani vůni a ani chuť ostatních bylinek a surovin, jen je zvýrazní. Má proto pestré využití. Přidává se do polévek, omáček, zeleninových salátů. Využít jej můžete i při přípravě domácích nádivek, uzenin, kyselého zelí, rýžových a těstovinových pokrmů. Chuť tymiánu se hodí především ke zvěřině, rybám či se používá jako koření na pizzu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies