Tulipán - nejznámější cibulovina na světě

Tuto květinu, jenž existuje v mnoha rozmanitých tvarech a barvách, považují odborníci za “krále všech cibulovin”. Pěstuje se po celém světě v obrovském množství, ale původní zahradní druhy pochází z Turecka a do Evropy se rozšířili až v 16. století. Od té doby známe již přes tisíc odrůd.

Tulipány

Tulipán - jedna z nejvíce šlechtěných rostlin

 

Tulipán většinou doroste do velikosti od 10 do 80 cm. Květ rostliny tvoří 6 okvětních listů. Období kdy tulipány kvetou, je od března do června, tudíž doba sázení cibulek je na podzim (září nebo říjen). Tyto rostliny se relativně rychle vyvíjí a období jejich růstu je odhadem okolo 4 - 5 měsíců. Především na jaře (růst a kvetení) musíme záhonu poskytovat dostatečnou vláhu, měli bychom je udržovat stále mírně vlhké. Když bude záhon suchý, rostliny pak nezesilují, tak jak by měly a rychleji ztrácejí květy - vadnou. Jakmile rostlina dosáhne fáze odkvétání, tak stonek opatrně odštípneme. Tulipán se pak nebude muset zbytečně vysilovat a tvořit plody.

 

Až později budou postupně listy tulipánů odumírat, ještě je neodstraňujeme. Nejdříve budou žloutnout, pak postupem času úplně seschnou. To nastane přibližně v červnu nebo červenci. Živiny, které se odvádějí do cibulí se totiž potom přetvářejí na zásobní látky, které se tam uloží pro další kvetení.

 

2 základní skupiny tulipánů

 

Ti, kteří se věnují pěstování tulipánů již nějaký ten pátek, rozdělují tuto rostlinu na 2 skupiny. První skupinou jsou botanické tulipány, kdy mluvíme o původních přírodních druzích - o originálních tulipánech. Druhou skupinu můžeme tedy nazvat “napodobeninami pravých tulipánů” a označujeme je jako tulipány zahradní. Tyto zahradní tulipány se pak dále člení dle dalších znaků - velikost, doba kvetení, barva a tvary atd.

 

Odrůdy tulipánů

 

Ve světě je známých asi 150 odrůd tulipánů. Známe tulipány jednoduché rané a pozdní, plné rané, triumf tulipány, papouškovité, exotické, pivoňkovité, liliokvěté, Darwin hybridy a mnohé další. Zahradní tulipány se dělí na rané odrůdy, středně rané (Triumph tulipány, …), pozdní (Darwinovy, liliokvěté, …) a na původní odrůdy (Tulipa tarda, Prestans, Pulchella).

 

Ještě váháte, zda si sazenice tulipánů zakoupit a vytvořit si tak na své zahrádce příjemnou oázu plnou těchto nádherných květin?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.2 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies