Tulipán - barevný posel jara

Tulipán je krásná květina, která kvete časně z jara. Spolu se sněženkou patří k prvním poslům, kteří ohlašují příchod jara. Tulipán je velmi hojně pěstovanou květinou po celém světě.
Tulipán

Tulipán – Tulipa

Tulipány začaly být oceňovány jako zahradní rostliny v 15. a 16. století v Turecku, v zahradách sultánů Mohameda II. (Nehmet el Fatih 1451 – 1481) a Sulejmana Velikého (1520 – 1566). V Botanických zahradách v Evropě se první tulipány objevily v císařské botanické zahradě ve Vídni. První cibule obdržel jeho správce Clausius (Charles de l’Ecluse) od velvyslance rakouského císaře v Turecku.

Umístění

Tulipány vyžadují rovný, dobře zkultivovaný a uhrabaný pozemek.Tulipány jsou na teplotu nenáročné, pouze časté výkyvy teplot mohou tulipány poškodit.

Zálivka tulipánů je velmi důležitá

Tulipán (Tulipa) vyžaduje pouze mírnou zálivku. Pouze na jaře a na podzim vyžaduje častější zálivku. Jsou náročnější na vyšší vzdušnou vlhkost pouze v období po výsadbě a těsně před rozkvětem. Vlhkost by měla být kolem 70%.

Jak hnojit tulipány?

Nejdůležitější hnojení je před výsadbou. Nejlepší jsou hnojící přípravky s vyváženým obsahem fosforečných a draselných složek. Toto hnojení je nejdůležitější. Poté přihnojujeme v malém množství síran draselný, nejlépe co 14 dní.

Množení

Tulipány se množí cibulkami, které se oddělují od matečné rostliny (na podzim). Poté se namočí do mořidla a poté nové cibulky zasadíme.

Pěstování tulipánů

Tulipány které kvetou na jaře se sází na podzim do kvalitní půdy. Nejprve cibule namoříme (nejlépe přípravkem Benlate). Hloubka sázení je u každého druhu jiná. Většinou se sází do hloubky 10 - 12 cm. Podle velikosti cibule. Po odkvětu cibule tulipánů vytáhneme ze země, očistíme, sušíme a uskladníme do dobře větrané místnosti s teplotou kolem 22 – 23°C.

Choroby a škůdci tulipánů

Žluté listy

Příčinou bývá obvykle chladný průvan, nesprávná zálivka a nedostatek světla.

Poupata se neotevírají

Příčinou je nevyrovnaná vlhkost substrátu, nebo smáčení poupat vodou, pokud rostlinu neopatrně zaléváte. Neotevřená poupata vždy odumírají.

Nestejnoměrné kvetení

Příčinou jsou nestejně velké, nebo nestejně životaschopné cibule.

Listy dlouze vytáhlé a svěšené

Příčinou může být příliš dlouhé temné období nebo nedostatek světla na místě pro kvetení.

Zakrnělý růst

Příčinou je nedostatečně dlouhé temné období. Cibule nepřenášejte na světlo dříve, dokud výhony nevyrostou asi 3 až 5 cm vysoko. Příčinou může být také nedostatek vody v substrátu.

Cibule vůbec nekvetou

Příčinou je příliš malý rozměr cibulí. Dalšími příčinami však může být také: příliš teplé nebo příliš krátké temné období, ještě před přenosem cibulí na světlo, ale také příliš suchý substrát.

Deformované květy

Příčinou je příliš teplé a temné období. Během zakořeňování cibulí u tohoto období má být teplota kolem 5 °C. Mísu, ve které cibule uchováváte, proto nedávejte na místa nebo do místností, kde dochází k oteplování díky silnému přímému slunečnímu záření.

Květy zahnívají

Příčinou bývá nadbytek vody v substrátu. Pokud na dně mísy nejsou otvory a přebytečná voda tak nemůže odtékat, substrát se snadno přemokří. Přebytečnou vodu z mísy proto vždy opatrně odstraňte.

Dělení tulipánů

  • Jednoduché ranné
  • Plné ranné
  • Triumf tulipány
  • Darwin hybridy
  • Jednoduché pozdní
  • Liliokvěté
  • Třepenité
  • Viridiflora hybridy
  • Pivoňkovité
  • Papouškovité
  • Vícekvěté
  • Exotické
  • Botanické
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies