Tučňák císařský

Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice.
Tučňák

Tučňák císařský

Tučňák císařský je nejen největším, ale také i nejodolnějším mořským ptákem. Žije na ledových polích Antarktidy a bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice.

Tučňák císařský - latinský název

Aptenodytes forsteri

Tučňák císařský – rozšíření

Tučňák císařský je nejjižněji hnízdícím ptákem světa. Jen vzácně se vyskytuje za hranicemi jižního polárního kruhu.

Tučňák císařský – výška

Samci tučňáka měří 100 až 115 centimetrů, samice 100 až 110 centimetrů.

Tučňák císařský - hmotnost

Hmotnost tučňáků se pohybuje od 20 do 40 kilogramů.

Tučňák císařský - způsob života

Tučňák císařský je společenský druh, který žije v koloniích čítajících 500 – 20 000 párů.

Tučňák císařský – zvláštní přizpůsobivost

Tučňák císařský má několik fyziologických vlastností, které mu umožňují přežít i v extrémních mrazech. Tučňák má velmi husté peří – z jednoho centimetru čtverečního vyrůstá až dvanáct per. Jsou krátká a tuhá a navzájem se těsně překrývají. Nejvíc přispívá k tělesné izolaci krátké prachové peří. Vrstva podkožního tuku představuje účinnou izolaci a zároveň zásobu energie. Mají vyvinuté zvláštní ústrojí v dýchacích cestách, které minimalizuje ztráty tepla způsobené dýcháním. Křídla a nohy mají jsou prokrveny tak, aby průtok krve v nich byl co nejpomalejší.

Tučňák císařský – potrava

Tučňáci loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí, dosahují rychlosti šest až osm kilometrů za hodinu.

Tučňák císařský – nepřátelé

Mezi největší nepřátele tučňáků patří burňák. Burňáci mají na svědomí až třetinu ztrát mláďat tučňáků.

Tučňák císařský – rozmnožování

Námluvy tučňáků císařských začínají v březnu a v období od května do července, v temné antarktické zimě, snáší samice jediné vejce, které váží přibližně 450 gramů. Hnízda si tučňáci nestavějí, protože nemají z čeho. Aby uchránili vejce před promrznutím, pokládají si je ne nohy a překrývají zvláštním záhybem kůže z břicha. Každému předání vejce mezi rodiči předchází složitý rituál, při kterém oba tučňáci stojí proti sobě se zobáky vztyčenými vzhůru a křičí. Asi po dvou týdnech samice svěří vejce samci a vydá se na cestu k moři. Samec zahřívá vejce ještě dalších 40 až 50 dní. Všichni starostliví otcové se tisknou těsně k sobě, aby se alespoň trochu zahřáli. Krátce před vylíhnutím mláděte se samice vrací zpět.

Tučňák císařský – věk

Tučňáci se dožívají průměrného věku 20 let.

Tučňák císařský – ochrana

Tučňák císařský má jen málo nepřátel, neboť se vyskytuje v oblastech, kde jen málokterá zvířata dokáží přežít. Populaci tvoří přibližně 150 000 párů, ale jejich existenci ohrožuje znečištění polárních moří.

Tučňák císařský – zajímavosti ze světa tučňáků

  • Tučňák císařský se dokáže potopit až do hloubky 265 metrů a pod vodou vydrží téměř 18 minut, což je nejlepší výkon ze všech ptáků.
  • Během období rozmnožování přijímají samci potravu jen velmi málo nebo vůbec ne. Od března do července tak musejí vydržet půst trvající 110 až 115 dní.
  • Tučňák císařský je velmi zdatný cestovatel. Některé kolonie jsou vzdáleny až 300 kilometrů od pevniny.
  • Narozdíl od létavých ptáků nemá tučňák císařský lehké, vzduchem vyplněné kosti. Proto se nemusí tolik namáhat, aby zůstal pod vodou.
  • Mimo vodu působí tučňák císařský velmi nemotorně. Avšak na hladkých zledovatělých plochách se umí klouzat po břiše s překvapující lehkostí.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies