Trvanlivost potravin od A do Z

Víte, jak správně a jak dlouho skladovat syrové maso, mleté maso, ovoce, zeleninu, mléko, sýry, jogurty, knedlíky, těstoviny a nebo například vejce? To si povíme v dnešním článku.

Potraviny v mrazničce

Trvanlivost syrového a vařeného mas, ryb

Maso v syrovém stavu skladujeme v ledničce maximálně 48 – 72 hodin, syrové drůbeží maso a čerstvé ryby maximálně 48 hodin. Mleté maso z pultového prodeje zpracujeme nejpozději do 24 hodin. Pokud víme, že s masem do 24 hodin nebudeme nic dělat, naporcujeme jej a necháme zamrazit. V mrazničce vydrží maso bez problému i 2 měsíce. Maso, které prošlo tepelnou úpravou, tedy vařením, můžeme skladovat maximálně 72 hodin.

Trvanlivost ovoce a zeleniny

Zeleninu a ovoce uchováváme neočištěnou ve spodní části chladničky, nebo ve tmavém chladném a vzdušném sklepě. Kupujeme vždy takové množství, které doopravdy sníme. Čím déle bude ovoce a zelenina ležet v ledničce, tím více bude měkká a ztratí mnoho cenných vitamínů. Omýváme ji až těsně před upotřebením.

Trvanlivost mléka a mléčných výrobků

Minimální trvanlivost mléka a mléčných výrobků, je vždy uvedena na obalu. Nepřekračujte datum spotřeby, může vám to způsobit nemalé střevní potíže. Mléčné výrobky bychom měli uchovávat nejen v chladu, ale i ve tmě. Denní světlo působí na tyto potraviny stejně jako třeba teplo.

Trvanlivost knedlíků a těstovin

Knedlíky (bramborové, houskové) a uvařené těstoviny skladujeme v dobře uzavřené dóze v ledničce maximálně 72 hodin. V zamraženém stavu (nikdy knedlíky nezamražujte syrové, vždy je předem uvařte) nám vydrží až 6 měsíců, stejně tak i uvařené těstoviny.

Trvanlivost vajec

Vejce bychom měli v lednici skladovat maximálně po dobu jednoho a půl měsíce. Před uskladněním vejce neomývejme, ztratila by tak svou ochranou vrstvu. Málokdo ví, že se vejce dají také zamrazit (až na 3 měsíce). Pokud se tak rozhodneme učinit, vždy zamražujeme bílky a žloutku zvlášť.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies