Trichofycie a dermatitida u koček

V dnešním článku si povíme více o dvou velmi známých onemocněních kůže u koček - trichofycii a dermatitidě.

Kočka

Trichofycie u koček

Nemoc kůže zvaná trichofycie způsobuje na kočičí srsti plíseň, která vylučuje jedovaté látky až hluboko pod její povrch. Je doprovázena svěděním a také záněty, které mohou u kočky způsobit agresivnější chování následkem neustálého škrábání. Chlupy odumírají a lámou se, následně se objevují kruhovité, lysé, šupinovité plošky na hlavě, uších, předních tlapkách a také hřbetě.

Léčba trichofycie

Trichofycie se léčí nejčastěji speciálními roztoky, které se aplikují na nejvíce postižená místa. Další možností je podávání tablet. Dnes již také existují vakcíny, které lze použít k léčbě i prevenci této nemoci. Kočku je nutné izolovat od ostatních zvířat a zabránit jejímu přímému styku s lidmi.

Dermatitida u koček

Dermatitida je další časté onemocnění koček, které může mít mnoho příčin. Důležité je přesně stanovit, o jaký druh dermatitidy se jedná. Často má tato nemoc podobu šupinkovitých lysinek na kůži, na kterých se tvoří puchýřky a boláky.

Druhy dermatitidy

Rozlišujeme tři základní druhy dermatitidy:

  • Kontaktní dermatitida - je způsobena přímými stykem s alergeny. K nejběžnějším patří mycí prostředky, prací prášky apod.
  • Alergická dermatitida - je reakcí na určitý druh potravy.
  • Sluneční dermatitida – náchylnost koček (zejména se světlejší srstí) na slunce.

Léčba dermatitidy

Pokud se u vaší kočky objevil některý druh dermatitidy, je nejdůležitější zabránit kočce, aby se škrábala. Veterinář může předepsat pudr nebo mléko, které zklidní svěděni. V horších případech je nutné nasadit kočce límec, dokud se kůže nezhojí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies