Trávník - sekání, vertikutace a odstraňování plevele

Hustý trávník bez plevele je snem každého majitele domu. Sekáním se zabraňuje trávě růst do výše a to prospívá jejímu odnožování. Nutná je i vertikutace, hnojení, odstraňování plevele a zazimování.

Trávník

Trávník a sekání

Sekání je velmi potřebná věc pro udržení kvalitního trávníku. Sekat lze všechny druhy trav, ale s jinou četností sekání během roku. Sekáním se zabraňuje trávě růst do výše a to prospívá jejímu odnožování. Sekat se začíná v druhé půlce března a sekačku můžete uložit ke spánku až v pozdním podzimu. Optimální výška seku je 3-6 cm a pohybuje se také podle druhu trav. Odzkoušejte si výšku, která vám vyhovuje a na tu pak trávník pravidelně sekejte.

Vertikutace trávníku

Vertikutace je taky neméně důležitá věc. Spočívá to v tom, že ostny nebo nože se zařezávají do země do hloubky 1- 2mm a čistí tak půdu pod drny od nečistot a posekané trávy. Po vertikutaci se lépe dostávají živiny, voda a sluneční paprsky do půdy. Půda může lépe dýchat, což trávníku svědčí více než utužené bezvzdušné půdy. Starý trávník, který nebyl nikdy vertikutován je dobré vertikutovat 2x do roka, a to na jaře a na podzim.

Trávník a hnojení

Hnojení je důležité nejen pro růst trávníku, ale také pro jeho zabarvení, odolnost vůči sešlapání, přezimování, vývin kořenů, ale taky pro schopnost ubránit se plevelům. Hnojit můžete průmyslovými hnojivy ve formě granulí, prášku nebo postřikových hnojiv. Hnojíme 1 x za 14 dní.

Mechy a trávník

Mechy jsou prvním ukazatelem, že není něco v pořádku. Mech je v trávníku celkem neškodný, ale jen do té doby než se začne rozrůstat a trávník se pomalu mění na mech. Nejčastějším důvodem je zadržovaná vlhkost a stín či příliš nízké pH půdy.

Trávník a plevel

Mezi nejčastější plevele v trávníku patří hlavně smetánka lékařská, sedmikráska, jitrocel, jetelíček, šťovík a mnoho jiných. Každý druh se vyvíjí a rozmnožuje v jiném ročním období a odstraňuje se jiným způsobem. Nejčastěji se plevele odstraňují mechanicky.

Zazimování trávníku

Zazimování trávníku začíná již na konci září. Na konci měsíce září až do poloviny října je vhodné provést důkladnou vertikutaci a hluboké provzdušnění vidlemi nebo hřebíkovým válcem. Často se na podzim stává, že v důsledku častých srážek se doslova trávník zašlapává do rozměklé hlíny a není schopen stejně rychle regenerovat. Proto je vhodné po vertikutaci a provzdušnění rozhodit na povrch trávníku vrstvičku písku a důkladně prohrábnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies