Topíme pomocí infračerveného topného panelu

Použitím infrapanelů v domácnosti docílíme hygienického a zdravého prostředí, ve kterém nedochází k víření prachu, k tvorbě elektrosmogu a ani k vysušování vzduchu. Infrapanely jsou levným, ekologicky šetrným způsobem vytápění, který prospívá jak alergikům, tak i astmatikům.

Infrapanel

Princip topení pomocí infračerveného topného panelu

Infrapanely přeměňují el.energii na infračervené sálání. Od běžných radiátorů, které nalezneme téměř ve všech domácnostech, se liší tím, že neohřívají vzduch, ale pouze pevné předměty v prostoru. Od takto ohřátých předmětů (zejména zdí, podlah a stropů) se sekundárně ohřívá vzduch v místnosti. Panely mají na povrchu teplotu okolo 100 °C - nemusíte se ovšem bát, že byste se při manipulaci s nimi spálili. I na to se při jejich výrobě myslelo.

Kde všude je lze použít?

Infrapanely se mohou použít jako kompletní náhrada konvekčního vytápění (např. v dětském pokoji, obývacím pokoji, koupelně i kuchyni) a nebo jen jako jeho část - např. v podkroví rodinných domů, kde se vytápí pouze několik hodin denně. Jsou nejlevnějším způsobem vytápění, navíc při používání infrapanelů v domácnosti máme možnost využít pro odběr elektrického proudu zvýhodněnou sazbu D - 45.

Výhody použití infrapanelů v místnostech

  • Zajišťují rovnoměrné prohřátí prostoru a minimální tepelný spád.
  • Jednoduchá instalace bez stavebních úprav, jednoduchá obsluha, možnost zapojení přes termostat.
  • Infrapanely mají podstatný vliv i na stěny v místnostech - vysušují je, čímž je udržují déle zdravé.
  • Nedochází k víření vzduchu spojeného s prachem,  jak je tomu u běžných radiátorů. Proto jsou ideálním způsobem vytápění pro osoby trpící alergií a nebo astmatem.
  • Nevyžadují žádnou údržbu a šetří místo.
  • Infrapaly vypadají jako obrazy, vybrat si můžeme z mnoha motivů.
  • Infrapanely jsou vysoce ekologickou technologií, při jejich provozu nevzniká žádné odpadní znečištění.

Pořizujeme si infračervené topné panely do domácnosti

Na 1 m3 je třeba počítat s topným výkonem okolo 20 až 25 W. Pokud tedy máme místnost o rozměrech 4 x 4 metry a výškou stropu okolo 2,5 metru, tak si pořídíme panel s výkonem 900 W. Cena infrapanelu o příkonu 1000 W se pohybuje okolo 9.000 Kč.

Při výběru vhodného infrapanelu je nutné brát v potaz také kvalitu zateplení a kvalitu oken (stará dřevěná, plastová okna, apod.). Přívodní šňůra může být dlouhá až 5 metrů, což postačí k zapojení do běžné zásuvky. Infrapanely se umísťují do výšky okolo 1,5 až 2 metrů nad zemí.

Vybíráme kotel

Alternativní možnosti vytápění

Topení plynem, elektřinou nebo tuhými palivy?

Pořiďte si inteligentní dům

Zelená úsporám - využijte dotací pro lepší bydlení!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies