Topiary – je libo slona ze stromu?

Chcete, aby se stala zahrada předmětem vaší chlouby? Zasaďte si topiary – dřeviny, které lze upravovat do jakéhokoliv tvaru!

Topiary

Topiary - tvarované dřeviny

Určitě jste jich už všimli – v zámeckých zahradách nebo v zahradě rezidencí a sídel slavných nemohou okrasné dřeviny zvané topiary chybět. Tvarovány mohou být do různých geometrických tvarů, kupolí, jehlanů či koulí, ale také do tvarů zvířat, lidských postav apod. Samozřejmě trvá, než dřevina doroste do požadující výšky a po jejím zpracování do požadovaného tvaru se musí stříháním pravidelně udržovat, výsledek ale opravdu stojí za to.

Kam topiary umístit a jakou úpravu zvolit?

Aby topiary působily jako nepřehledná dominanta vaší zahrady, doporučujeme je umístit na dobře viditelné místo. Ideální je vysadit je do předzahrádky nebo ke vchodu do domu.

Co se úpravy týče, zvažujte opravdu pečlivě. Jsou-li ve vaší zahradě vysoké stromy, můžete si dovolit topiar upravený do výšky, kulaté tvary se zase hodí do zahrady, kde převládá nízká výsadba. Nedisponujete-li zrovna velkou zahradou, vyvarujte se příliš velkým tvarům.

Při výběru motivu úpravy se zamyslete, co vás či váš dům vystihuje, co máte rádi. Milovníci zvířat si mohou nechat topiary upravit do tvaru zvířete, například slona, psa či lva, neobvyklá ale nejsou ani auta, studny nebo lampy. Do úpravy náročných tvarů se ale, nejste-li přímo Střihoruký Eduard, sami nikdy nepouštějte. Raději přizvěte odborníka.

Jak tvarovat topiary

Ke tvarování již upravené dřeviny vám postačí zahradnické nůžky, četnost úpravy je různá – podle toho, jak rychle daná rostlina roste (obvykle třikrát do roka). Nejhorší jsou počáteční úpravy, kdy je nutné vždy, když dorostou výhonky, provést řez, aby dřevina rostla bujně a aby byla dekorativní úprava vůbec možná. Existují také již hotové topiary, ty jsou ale finančně dosti náročné.

Nejvhodnější dřeviny pro úpravu

  • Buxus sempervirens
  • Ilex crenata
  • Cupressocyparis leylandii
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies