TOPIARI tvarování dřevin

Koule, kostky, kužele či pyramidy vytvořené ze stromů nebo keřů, jsou velmi moderní záležitostí. Nevíte jak na to? Netušíte, které z dřevin jsou vhodné pro TOPIARI tvarovaní?
Zahrada

Jaké stromy a keře se hodí pro TOPIARI tvarovaní?

Pro tvarování se hodí téměř jakýkoliv strom nebo keř, nejběžnější je však tvarování stálezelených druhů (zimostráz, tis, brslen, borovice), nejlépe s malými lístky. Důležitými pomůckami pro přesný řez a tvarování jsou drátěné formy a různé šablony.

Borovice stříhejte podle staré japonské techniky

Borovice je vhodné stříhat podle staré japonské techniky, při níž vznikne z nepravidelného „střapatého” stromu jemná, velká bonsaj.

O rostlinách vhodných k tvorbě bonsají v článku >>

Topiari tvarování - hrubý řez

Hrubým řezem odstraníme především poškozené, staré, nemocné, zduřelé a nežádoucí kosterní větve nebo i terminální větve. Také můžeme tímto řezem odstranit větve které rostou v opačném směru nebo proti sobě. Při hrubém řezu zásadně nenecháváme čípky, rány mírně prohloubíme a ošetříme štěpařským voskem nebo latexovou barvou, aby se rychleji zacelily. Při odřezávání větších větví používáme metodu takzvaného sesazování na nižší rozvětvení. Tímto způsobem můžete dosáhnou postupného zmenšování a ztenčování výšky kmene a délky větví.

Topiari tvarování - jemný řez

U většiny dřevin existuje apikální dominance (což znamená, že nejvýše položené pupeny a pupeny na koncích výhonků mají největší růstovou kvalitu). Na výhonku ponechané bez povšimnutí vyrostou v dalším roce z nejvyšších pupenů nové výhonky. U jemného řezu musíte přihlížet i na výhonek a ten seříznout na tolik oček, jako by přirozeně vyrostl z vrcholu. Tím zabráníme vzniku tzv. holé zóny. Výhonky zkracujeme na jaře nejméně na dvě očka, jinak nedojde k rozvětvení, ale pouze k růstu zkráceného výhonku. Musíme brát ohled také na květní pupeny, které v průběhu probírky nevhodného obrostu odstraňuje všechny suché větve, čípky a pod.

Zaštipování u TOPIARI tvarování

Pupeny na letorostech a v paždích listů jsou obvykle dospívajícími listy utlumené, a proto klesá jejich schopnost vyrašit. Pupeny se dostávají do stavu zimního klidu. Jsou schopny vyrašit až na jaře po zvýšení hladiny růstových látek. Jsou-li lístky malé, produkce utlumujících látek je nízká a pupeny jsou schopny vyrašit hned. Toho využíváme při zaštipování, když mladý výhonek zkrátíme na 2 až 3 očka. Zbylé výhonky se probudí a vyraší z nich nové listy.

Řez listů

Řez listů je založen na stejném základě jako zaštipování. Pupeny vyraší jako při zaštipování a obvykle narostou kratší výhonky a menší listy. Řezem listů se prodlužuje období růstové aktivity a zesílení kmene.

Tvarovat dřeviny můžete i jiným způsobem

Pro tvarování dřevin můžete zvolit i jiný postup. Vyberte si na stanovišti starší rostlinu a začněte ji tvarovat. Pro dosažení chtěných tvarů použijte drátěné konstrukce, do kterých dřeviny ohýbejte. Přebytečné a vyčnívající výhonky odstraňte. Složitější tvary řežte dle potřeby.

Pro oživení zahrady tvarujte i plot - potřebujete kvalitní plotové nůžky, fantazii a obratnost

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies