Tipy pro zalévání

Možná se v těchto parných dnech bude pár zalévacích triků hodit. Ale využijete je jistě i během celého roku a e jen na zahradě. Tak jdeme a to.

Zahradní hadice

Když venku fouká

Máte za sebou sázení malých sazeniček? Poradíme jak je zalévat. Zalévaní ihned po zasazení je samozřejmé, ale někteří z nás možná váhají, zda sazeničky zalévat i za chladného větrného počasí. I přesto, že venkovní teplota klesá pod 15 ° C, sazeničky zalévejte. Ptáte se proč? Foukání větru totiž velmi vysušuje horní vrstvu půdy, což vede k úhynu sazenic. Možná jste se s takovým úhynem sazenic už setkali a marně jste si s tím lámali hlavu.

Zalévání studenou vodou

Často zaléváme studenou vodou z hadic, ale některým druhům zeleniny studená voda nesvědčí. Nechejte raději odstát dešťovou vodu ve sběrné nádobě a tu používejte k zalévání teplomilné plodové zeleniny, jako jsou okurky a rajčata. Pokud budete rajčata studenou vodou zalévat, začnou se jim kroutit listy a okurky vlivem studené vody zhořknou. Při pěstování rajčat na balkóně použijte odstátou vodu z kohoutku.

Nepřehánějte to

Odjíždíte na dovolenou a počasí pravidelnou spršku vaší zelenině nedopřeje? Rozhodně se po návratu nesnažte zeleninu vzpamatovat maxi dávkou vody. Plodům jedině uškodíte, budete sklízet popraskaná rajčata, okurky a spol. Popraskané plody se rychle začnou kazit, protože popraskaná pokožka je velice snadnou cestou ke startu houbových chorob. Proto zalévejte v malých dávkách, ale častěji.

Kdy začít zalévat?

Pro rostliny je úplně nejlepší volit dobu zalévání podle aktuálního počasí. V parních letních dnech odložte zalévaní záhonů se zeleninou až na večer. Zabráníte tak rychlému vypaření vody, vlastně i vy se tak méně nadřete. V případě zamračených dnů se rozběhněte s konví po zahradě klidně v poledne. Tak zajistíte rostlinám i půdě, že do večera uschnou a půda se stihne také prohřát.

Zalévání květin o dovolené

Zahrada - vláha je důležitá

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies