Sypavka – onemocnění borovic

Dříve vaši zahradu zdobilo krásně zelené jehličí statných borovic? Dnes je jehličí žluté, pak postupně hnědé a opadává? Příčinou může být houbové onemocnění – sypavka. Proč stromy napadá a jak se jí zbavit? To se dozvíte.

Větev borovice

Sypavká borová

Parazitická houba, která způsobuje výše zmíněné problémy, které borovice doslova zničí. Nejčastěji napadá borovici lesní, ale najdeme ji i na jiných dvoujehličkových borovicích. Šíření sypavky podporuje vysoká vlhkost prostředí. U nás napadá borovice především v nižších a středních polohách.

hyg.ipm.illinois.eduŽivot sypavky

Když jehlice hnědnou, formují se na nich drobné černé pyknidy, produkující konidie, bez většího epidemického významu, protože infikují už odumřelé jehlice. K infekci dochází od června do počátku října díky uvolněným askosporám. Čas, kdy infekce propukne, je závislý na podmínkách prostředí. Ve vyšších polohách vzniká infekce v polovině července až září, v nižších a teplejších oblastech vzniká infekce už v červnu.

Jak sypavku poznáte

Mezi první příznaky napadení borovic sypavkou patří drobné žluté skvrnky na jehlicích. V našich podmínkách se začínají skvrnky projevovat od září a můžete je považovat za jistý příznak houbového onemocnění až do zimy. Výraznějším příznakem je pak masové zhnědnutí jehlic v předjaří nebo v jarních měsících. Hnědé jehlice jsou odumřelé, ale vydrží na větvičkách asi do května či června, pak všehny opadají.

Pomohou fungicidy

Chceteli své borovice ochránit a těšit se z krásně zelených jehllic, je třeba sáhnout po fungicidech. Aplikujte fungicidní postřiky pravidelně každých čtrnáct dní, od poloviny července do října. V případě, že je nezvykle teplé počasí už od jara, posuňte postřik na červen. Snad se vám podaří borovice od tohoto nepříjemného onemocnění zachránit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies