Syngonium, charakteristika a základní rady pro pěstování

Syngonium je náročné na vodu a také na vlhkost vzduchu. Syngonium pochází z jižní a střední Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Rostlina má ráda ostré a rozptýlené světlo.
Syngonium

Syngonium, charakteristika a základní rady pro pěstování

Syngonium pochází z jižní a střední Ameriky a je rozšířeno po celém tropickém pásmu. Rostlina má ráda ostré a rozptýlené světlo. Před přímými slunečními paprsky, především v létě, musíme syngonium zastínit. Druhy syngonia s tmavě zelenými listy snáší lehký polostín, pestrolisté variety jsou světlomilnější. V zimě je nutné dobré osvětlení, jinak se listy začnou zmenšovat a ztrácet barvu. Rostlina vytváří dlouhé liány se vzdušnými kořeny. Za horkých letních dní je třeba přistínění. Bez slunce se rostlině nedaří a pomalu hyne. Syngóniu vyhovuje běžná pokojová teplota. V zimě by měla být rostlina na suchém, chladném stanovišti. Teploty mezi 6 – 8 °C jsou pro rostlinu ideální. V letních měsících rostlině svědčí pobyt na venkovním stanovišti. Ideální je před větrem a deštěm chráněné stanoviště.

Jak zalévat syngonium?

Pěstujeme-li syngonium při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Syngonium je náročné na vodu a také na vlhkost vzduchu. Syngonium zaléváme měkkou, odstátou vodou. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření rostlin. Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny pomalu uhnívají.

Hnojení a substrát pro syngonium

V létě hnojíme syngonium jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, rozpuštěného ve vodě. Výživu je dobré občas doplnit speciálním hnojivem obsahující stopové prvky. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování pokojových rostlin. Rostliny přesazujeme na jaře 1x za dva roky. Vhodný pěstební substrát pro pěstování syngónií se skládá z 1 dílu listovky, 1 dílu rašeliny, 1 dílu kompostové zeminy a 1 dílu písku. PH substrátu je 5,5 – 6,5.

Syngonium – množení

Syngonium množíme vrcholovými nebo stonkovými řízky při teplotě substrátu 25°C. Na jaře odebíráme vrcholové řízky ze stonků rostliny dlouhé přibližně 15 centimetrů a množíme je ve vodě. Jakmile se na řízcích objeví první kořínky, můžeme rostlinu přesadit do zeminy.

Choroby a škůdci

V bytech jsou rostliny napadány zejména sviluškou (bílá pavučinka) nebo vlnatkou (bílé chomáče lepkavé hmoty). Příliš chladné a vlhké stanoviště způsobuje, že rostlina neroste a kořeny uhnívají.

Druhy syngónií

  • Syngonium phodophyllum

Pozor rostlina je jedovatá! Obsahuje látky, které mohou podráždit kůži nebo sliznici.

Přehled jedovatých rostlin - přehled, který se vám bude hodit

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies