Svízel syřisťový

Jinak se mu také říká svízel pravý, květ sv. Jana, sláma panny Marie, syřidlo nebo také syřišťová bylina. Řadí se do čeledi mořenovitých a existuje několik druhů svízele.

svízel povázka

 

Na polích, loukách či podél plotů se objevuje svízel přítula, který je 60 - 160 cm vysoký, zdobí ho přeslenité listy a vrcholíky zeleno-bílých květů. Svízel syřišťový najdete ve vyšších polohách, roste vzpřímeně do 60 cm a zdobí ho zlato-žluté květy. Poznáte ho i podle toho, že výrazně voní po medu.

 

Kdežto svízel povázka je zdobený žluto-bílými kvítky a vůně je už poněkud trpčí. Když kvete, tak spíše leží a najdete ho kolem cest. Všechny 3 druhy svízele mají přibližně stejný účinek a dokonce se i používají stejným způsobem.

 

Léčivé účinky svízele syřišťového

 

Ve svízelu najdeme mnoho prospěšných látek - třísloviny, saponiny, minerály, pryskyřici, silici, enzymy, ale také glykosid, galiosin a rubiadinglykosid. Nejčastěji se využívá v urologii, neboť močopudné účinky. Jelikož umí potlačit chuť k jídlu, je vhodným pomocníkem při hubnutí.

 

Pomáhá léčit revma, oteklé klouby, vředy i rány, které se dlouho a špatně hojí. Svízel syřišťový léčí i kožní záněty i lehčí popáleniny. Kvůli nepříjemné chuti svízele se doporučuje, podávat jej v různých směsích, neboť může u někoho vyvolat zvracení. Čaj (nálev ze svízele) pomáhá při chudokrevnosti, nervových chorobách, při onemocnění štítné žlázy, zmírňuje křeče i bolest a je velmi účinný proti epilepsii, hysterii. Používá se i při onemocnění s názvem - tanec sv. Víta (Huntingtonova choroba).

 

Svízel syřišťový v kuchyni

 

Svízel si můžete nasbírat v létě - od června do srpna. Jakmile svízel začne kvést, je vhodné sbírat jeho nať. Tuto bylinu můžete sušit na slunci, ale i na stinném místě. Teplota (máme na mysli tu umělou) by neměla přesáhnout 40 °C. Příprava čaje ze svízele je jednoduchá. Do 1 šálku dejte vrchovatou lžičku svízele a zalijte vodou. Nechte vyluhovat 30 vteřin a sceďte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies