Svítící dekorace - rady pro nákup

Ozdobit si dům nebo zahradu pěknou svítící dekorací může každý z nás – a to nejen na Vánoce. Výběr je opravdu pestrý a také cena většiny svítících dekorací přijatelné. Víte, jak tyto dekorace nakupovat a na co si dát při výběru pozor? Poradíme vám!

Svítící dekorace.

Svítící dekorace a jejich vhodnost do interiéru a exteriéru

Chcete-li si pořídit svítící dekoraci, která rozzáří stůl, okenní parapet nebo okenní tabuli, vybírejte takovou, která je vhodná do interiéru. Do zahrady a nebo jiných venkovních prostor jsou určené dekorace jiné – tzv. exteriérové. Upozornění: Interiérové dekorace do zahrady, ani jiných prostor, kde se vyskytuje vyšší vzdušná vlhkost či voda, nepatří!

Jak od sebe jednotlivé typy světelných dekorací rozeznat

Interiérové svítící dekorace mají na štítku (svítící dekorace vždy musí mít informační štítek – nemají-li ho, nekupujte je) označení „indoor“ nebo symbol domečku se šipkou směřující dovnitř. Dekorace vhodné pro osvícení venkovních ploch jsou označeny jako „outdoor" nebo symbolem domečku s šipkou směřující směrem od domečku. Někdy se můžete setkat také s exteriérovými dekoracemi označenými symbolem trojúhelníku s kapkou (nebo několika kapkami).

Na co si dát při koupi svítících dekorací pozor?

  • Před koupí si pečlivě prostudujte štítek, který musí být viditelně umístěn na každé svítící dekoraci. Na štítku byste měli nalézt informace o vhodnosti použití zvolené dekorace, dále také údaje o světelných zdrojích, celkovém napětí a tzv. IP údaj (dvouciferným číslem vyjádřené krytí, jenž udává mimo jiné i informaci o odolnosti proti vlhkosti). Nejsou-li tam výše uvedené údaje, dekoraci nekupujte!
  • Interiérové svítící dekorace by měly mít krytí minimálně IP20, exteriérové dekorace IP44 a vyšší. Je-li za písmeny IP písmeno „X“, znamená to, že výrobce výrobek netestoval a jeho použití je na vlastní riziko. Naleznete-li tam tedy písmeno „X“, dekoraci nekupujte.
  • Nekupujte ani svítící dekorace, které mají poškozenou či nedostatečně izolovanou zástrčku, případně příliš tenké vodiče. Hrozí zde riziko zkratu, přehřátí, přetržení a následného požáru!
  • Svítící dekorace kupujte vždy v kamenných prodejnách, kde si je před koupí můžete dobře prohlédnout a na výrobek dostanete doklad o koupi s razítkem. Ten vám, jako spotřebitelům, zajistí zákonem stanovenou záruční lhůtu. Na světelné dekorace je záruka 2 roky.

Upozornění: Svítící dekoraci používejte pouze takovým způsobem, jakým vám doporučuje její výrobce. V opačném případě hrozí riziko požáru nebo zkratu!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies