Švédský vallhund, aneb Västgötlandský špic

Västgötlandský špic nebo-li Švédský vallhund, je považován za jedno z nejstarších plemen pocházejících ze Švédska. Svým vzhledem je nápadně podobný původnímu plemenu Pembreoke Corgi z Velké Británie. Jeho přesný původ ovšem není znám. Velkou zásluhu na jeho součastné podobě a uznání má hrabě Björn von Rosen. Švédský vallhund je oblíbený nejen ve Švédsku, ale také ve Velké Británii, Austrálii, Dánsku, Finsku, Norsku, Irsku a USA.

Švédský vallhund

Švédský vallhund - povaha

Švédský vallhund je velmi chytré, bystré, společenské a nebojácné psí plemeno. Také je velmi inteligentní, pohotové, vytrvalé a snadno ovladatelné. Nejlépe se cítí se svým pánem a jeho rodinou. K cizím lidem se chová nedůvěřivě. Dobře se snese se psy i s ostatními zvířaty v domácnosti. Je výborným hlídačem, pasteveckým psem i rodinným společníkem.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má kohoutkovou výšku pohybující se od 31,5 do 34,5 centimetrů (ideální je 33 centimetrů), fena má kohoutkovou výšku pohybující se od 29,5 do 32,4 centimetrů (ideální je 31 centimetrů).

Váha:

Švédský vallhund váží v rozmezí 9 až 14 kilogramů.

Srst a péče o ni

Srst tohoto psího plemene je středně dlouhá, dobře přiléhající, hustá a drsná. Podsada je měkká a velmi hustá. Krátká srst je na hlavě a přední straně končetin, delší pak na krku, hrudníku a zadních stranách pánevních končetin. Základní zbarvení je šedé, hnědošedé, šedavě žluté, červenavě žluté nebo červenavě hnědé, s tmavšími chlupy na hřbetě, krku a také bocích. Světlejší srst může být na čenichu, hrudníku, hrdle, břiše, tlapkách a hleznech. Bílé zbarvení není přípustné.

Co se týče péče o srst, tak je poměrně nenáročná. Pouze v období línání je nutné denní kartáčování sloužící k odstranění uvolněné srsti. Psa koupeme jen v případě nutnosti.

Tělesné proporce dle standartu FCI

Tělo:

Švédský vallhund je malý, nízkonohý a statný pes s poměrem výšky v kohoutku k délce těla 2 : 3.

Hlava:

Hlava je protáhlá, má klínovitý tvar. Vzhledem připomíná hlavu lišky.

Krk:

Krk je dlouhý, silně osvalený.

Oči:

Oči jsou středně velké a oválné. Jsou tmavě hnědě zbarvené.

Uši:

Uši jsou stojaté, se zašpičatělými konečky.

Ocas:

U švédského vallhunda se vyskytují dva typy ocasu - dlouhý nebo všechny varianty délky přirozeně krátkého ocasu.

Výchova štěněte

Výchova štěněte musí být důsledná, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu

Toto psí plemeno vyžaduje dostatek pohybu a pravidelné, dlouhé vycházky. Dožívá se průměrného věku 13 až 14 let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies