Sušená rajčata - zařaďte je do svého jídelníčku

Milujete rajská jablíčka? A zkoušeli jste si je už usušit a naložit do oleje? Je to opravdová delikatesa.

sušená rajčata

 

Sušená rajčata - tady jsou důvody, kvůli kterým si je zamilujeme

 

  1. Oproti čerstvým rajčátkům mají sušená rajčata plnější a intenzivnější chuť.
  2. Velkou výhodou je i to, že je můžete použít všude tam, kde přidáváte čerstvá rajčata. Využijete je hlavně mimo sezónu.
  3. Lze je konzumovat jen tak jako sušenou pochoutku, ale můžete je přidat do salátů, omáček a také na maso či pod něj. Používají se i jako náplň na pizzu, také do rizota či těstovin.
  4. Obsahují málo kalorií, mají málo tuku a žádný cholesterol.
  5. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny A, B, C a také v nich najdete spoustu minerálních látek - sodík, draslík a další.
  6. Abyste zužitkovali karotenoidy co nejefektivněji, zkuste si sušená rajčata naložit do oleje. Mají pak antioxidační účinky a dokonce i zpomalují proces stárnutí.
  7. Rajčata, jak jistě víte, obsahují lykopen, což je nejznámější karotenoid. Působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, prostaty a také pomáhá předcházet infarktu myokardu.

 

Sušená rajčata v oleji

 

  • Rajčata - čím menší rajčata použijete, tím dříve je budete mít usušené
  • Sůl
  • Olivový olej - ale můžete použít i slunečnicový
  • Podle chuti - oregano, bazalku, česnek, kapary

 

Opláchněte si rajčata, rozpůlte je a lžící se zbavte semínek. V případě cherry rajčátek je odstraňovat nemusíte. Položte rajčata na plech vyložený pečícím papírem, osušte je ještě papírovým ubrouskem a osolte. Dejte je péct do předehřáté trouby na 90 - 110 °C na 4 až 8 hodin. Rajčata by se měla smrsknout jako rozinky. Musíte to odhadnout dle typu trouby a velikosti rajčat.

 

Jakmile budou usušená, nechte je vychladnout a pak je přendejte do sterilovaných lahví a dle chuti proložte výše zmíněnými bylinkami. Nakonec zalijte olejem tak, aby byla všechna rajčata ponořená, a důkladně zavíčkujte. Takto naložená rajčata pak můžete libovolně přidávat do těstovin, salátů či domácích pest. V lednici vám vydrží i několik týdnů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies