Sůl v půdě. Jak se s ní vypořádat?

Sůl v zahradě je opravdu velký problém. Sůl způsobuje zničení struktury půdy a náprava většinou trvá poměrně dlouhou dobu. Jak se, se solí alespoň trochu vypořádat a jaké rostliny na zahradu pořídit? Dneska se vše dozvíte.

Zledovatělá cesta

Nejčastěji to odnesou předzahrádky a zahrady v blízosti chodníků a silnic, které se v zimě ošetřují solí. Může jít také o zasolení působením vysokých dávek průmyslových hnojiv, které půda nedokáže do své struktury zabudovat. Tento problém trápí spíše zemědělce, kterří pěstují ovoce a zeleninu ve velkém, ale není řečeno, že se se zasolením nemůžete setkat i ve vaší zahrádce.

Zasolená půda nedokáže udržet vodu, zvyšuje odpařování vody z povrchu a omezuje růst kořenů rostlin. V půdě zasažené solí nenajdeme téměř žádné organické látky, vápník, draslík ani hořčík. A konečně pH zasolené půdy bude výrazně zásadité, takže se tady všem rostlinám dařit nebude.

Chraňte se před solí

Pokud je vaše předzahrádka v blízkosti chodníků, které se ošetřují solí, zkuste rostliny a dřeviny ochránit. Nejlepší bude, když rostliny v předzahrádce budou odolné, pak bude stačit oddělení od chodníku nízkým plotem, a když budete chodník před svou zahradou ručně oškrabovat a odklízet. V případě, že sůl rostliny poškodí, budou na jaře žluté a rozhodně nebudou prospívat.

Nedávkujte hnojivo od oka

Takové ledabylé dávkování průmyslového hnojiva je velice jednoduché, ale často vede k zasolování půdy. Dodržujte pokyny, které jsou na obale uvedeny a chraňte tak svou zahrádku. Pokud vám ruka jednou ujede, nic se nestane. Půda se s větší dávkou srovná, ale nesmí se to pravidelně opakovat.

Jak půdě pomoci?

Sůl z půdy nedostanete, ale můžete ji s pomocí větší dávky vody rozředit. Jestli sáhnete po hadici, nepoužívejte příliš silný proud, bude stačit mírný. Hadicí se vám bude dobře odstraňovat sůl z živých plotů, které budou solí vzhledem k funkci, kterou plní nejvíce zasaženy.

Odolné proti zasolení

Zaselenou půdu snesou dřeviny, které žijí v symbióze s některými mikroorganismy (mykorhiza a nitrifikační baktrerie), rostliny hluboce kořenící, rostliny s malými nároky na živiny a ty, které snesou alkalickou půdu. Na zasolenou půdu jsou všeobecně daleko méně citlivé listnáče, je to tím, že každoročně shazují listy. Túje také hodně vydrží, dále i růže svraskalá, habr obecný, tamaryšek, čimišník a bíle kvetoucí akát. Pokud jde o květiny, volte pro zasolenou půdu sklaničky pocházející z míst se zásaditou reakcí. Vhodná bude trávnička přímořská a písečnice horská. Budou se hodit i mochny, třezalka rozkladitá, máta vodní. Lékařem zasolené půdy je laskavec a úročník.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies