Suchý versus mokrý zateplovací systém

Pokud k zateplení stavby použijeme opravdu kvalitní zateplení, podaří se nám udržet celou budovu v lepší kondici. Zamezíte tomu, aby se stavba v létě přehřívala a v zimě promrzala. Jestliže k zateplení budovy využijeme vnější zateplovací systém, zvětšíme vnitřní obyvatelný prostor domu a vylepšíme celkové klima.

Mokrý zateplovací systém

Zevnitř můžeme izolovat obvodové stěny, stropy a střechu s použitím různých materiálů. Lze využít izolační systémy z polystyrenu, nejčastěji jde o expandovaný pěnový polystyren EPS, izolační systém z minerální vlny, jejíž základem je čedičové nebo skleněné vlákno nebo ekopanely z lisované slámy. Vnitřní izolace má určité nevýhody. Dokáže omezit únik tepla z místnosti, ale nedokáže zabránit promrzání zdiva. Dojde pouze k přesunu bodu mrazu ze středu zdiva  do vnitřního okraje izolace. Konstrukce stěn jsou od interiéru odděleny izolací, proto nedokáže teplo akumulovat. Výsledkem je, že se interiér rychle zahřeje a rychle opět ochladne. Další nevýhodou vnitřního izolačního systému je srážení vodních par. Páry se srážejí mezi izolantem a zdí, což může vést ke vzniku plísní.

Vnější izolace

V případě použití vnější izolace se bod mrazu nachází také v izolantu, ale na rozdíl od vnitřní izolace u vnějšího okraje stěny. Nedochází tedy k promrzání zdiva. Díky tomuto izolačnímu systému jsou tepelné ztráty minimální, konstrukce je totiž spojena s interiérem, prohřívá se a dochází k akumulaci veškerého tepla zevnitř.

Zateplení mokrou cestou

Zásadní řešení vnějšího zateplení představují vnější tepelně izolační procesy. Zateplení mokrou cestou je poměrně cenově dostupné, zvláště pokud jsou jako izolant použity polystyrenové desky. Zateplení vnějším izolačním systémem je citlivé na mechanické poškození a výsledek je značně závislý na kvalitě provedené práce.

Jaké jsou výhody zateplení mokrou cestou?

Významnou výhodou je ekonomická úspora výdajů na vytápění. Podle výrobců by se vložená investice měla vrátit do 15 let. Zateplení sníží požadavky na kapacitu vytápěcího zařízení. Bod mrazu je posunut do izolační vrstvy, stěny chráněny proti promrzání, čímž je zabráněno poruchám zdiva a prodlužuje se životnost celé stavby. S použitím izolačního systému se zlepšuje schopnost tepelné akumulace zdiva a z ní plynoucí tepelná setrvačnost v interiéru.  Vhodný izolant také tlumí okolní hluk. Velkou výhodou je možnost nové a pěkné fasády.

Zateplení suchou cestou

Další variantou venkovního zateplení jsou provětrávané fasády, jsou nabízeny v několika různých typech. Všechny typy odstraňují starosti se zvýšenou vlhkostí ve zdivu. Systémy zateplení suchou cestou se více rozvíjí a objevují v zemích Skandinávie, Spojených státech a Kanadě. Princip suchého zateplení spočívá ve vzduchové mezeře mezi vlastním zdivem a jeho vnější tepelnou izolací. Tato mezera zajišťuje odvětrávání vlhkosti komínovým efektem z konstrukce.

Mezi hlavní zástupce tohoto systému patří:

  • Marmoroc ze Švédska, výrobním materiálem je beton a mramorová drť.
  • Novabrik z Kanady, výrobním materiálem je masivní umělý kámen.
  • Lehké obkladové desky z PVC ze Severní Ameriky.
  • Trespa, obkladové desky, výrobním materiálem je slisovaná dřevní hmota s laminátovým povrchem.
  • Keramické odvětrávané fasády.

S výjimkou plastového obkladu jde o systémy s velmi dlouhou životností.

V České republice zabere vytápění více než 40 % celkové energie. Čím vyšší bude vaše vstupní investice do zateplovacího systému, tím více úspor vám vytápění přinese. Pokud bude zateplení opravdu kvalitní, během roku může být úspora až 10 000 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies