Stylové zápichy do květináčů

Tváří se vaše květináče stále stejně? Rozveselte je! Stylová zapichovátka jim dodají šmrnc. Že se vám žádné nelíbí? Nevadí! Vyrobte si zapichovátko přesně dle vašeho gusta. Poradíme, jak.

Barevný květináč

Zápichy - stylová dekorace pro každého

Originální a čím dál tím oblíbenější dekorací květináčů jsou tzv. zápichy neboli zapichovátka. Jedná se především o ozdoby na dřevěněné nebo drátěné špejli, s různými motivy. V květináči tak můžete mít zapíchnutá různá zvířátka, srdíčka, kytičky apod. Měnit je můžete podle ročního období nebo svátků (vánoční stromeček na Vánoce, vajíčka a zajíčky na Velikonoce, srdíčko na Valentýn apod.).

Druhy zápichů

Kromě zapichovátek z drátků či papíru existují také zapichovátka z keramické hlíny – ty samozřejmě vydrží nejdéle.

 

Výroba zápichu není vůbec těžká. Motiv můžete vytvořit také nalepením koření nebo různých semínek. 

Vyrobte si vlastní zapichovátko do květináče!

Jednoduché zapichovátko z papíru

Potřebujete pouze arch tvrdého papíru, špejli, lepidlo a papírovou lepící pásku. A samozřejmě také pastelky nebo látku – podle toho, čím chcete motiv zápichu vyplnit.

 

Na papír nakreslete motiv a vystřihněte požadovaný tvar. Stejný motiv nakreslete z druhé strany. Můžete jej vybarvit pastelkami, přestříkat uměleckým sprejem nebo zkrášlit kouskem krajky či jiné barevné látky. Na jeden motiv přilepte papírovou lepící páskou špejli a druhým motivem slepte k sobě. Nechte zaschnout a zapíchněte do květináče.

Zapichovátko do květináčů z drátu a korálků

K výrobě drátěného zapichovátka budete potřebovat korálky, kleště, asi 70 cm silného vázacího nebo dekorativního drátu a asi 50 cm drátku tenkého.

 

Nakreslete si na papír tvar motivu zapichovátka (nejlépe něco jednoduchého, např. kytičku) a podle tohoto vzoru drátek vytvarujte. Jeden konec drátu (asi 30 cm) musí zůstat volný pro zapíchnutí do květináče. Do motivu zapichovátka namotejte tenký drát (např. mezi jednotlivé okvětní plátky kytičky) a na něj střídavě navlékejte různobarevné korálky. Konce drátků kleštičkami dobře přitiskněte ke kostře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies