Stupňování moderní zahrady – jak na to?

Vaše zahrada nemusí být ustáleným celkem, můžete ji pro zpestření odstupňovat, docílíte tak zcela nového 3D rozměru. Způsobů se nabízí hned několik. Čtěte dále a dozvíte se více.
Zahrada, plot

Stupňování moderní zahrady – jednotlivá rostlinná patra

Vaše moderní zahrada nemusí být ustáleným celkem, můžete ji pro zpestření odstupňovat. V zadní části zahrady je ideální stromové patro, před ním by mělo následovat keřové patro. Rostlinné patro by mělo být před keřovým, aby vynikla krása jednotlivých rostlin.

Rostlinná patra ve zkratce

Vyvýšené záhony v moderní zahradě

Dalším způsobem, jak lze vaši zahradu opticky zvýšit, je vybudování vyvýšeného záhonu. Pro vybudování je potřeba cihel, silných větví, zbytků rostlin, listí. Tento typ záhonů je nejen estetickou záležitostí, ale má i praktické využití, zejména pro starší pěstitele trpící na problémy s páteří. Stavba není náročná, zvládne ji opravdu každý.

Stupňování moderní zahrady s pomocí opěrných zídek

Pokud si zvolíte tento způsob vyvýšení zahrady, je lepší poradit se s odborníkem, který vám přesně řekne, zda-li je to na vaší zahradě možné či nikoliv a také to, jak to bude finančně náročné. Pouštět se sám do takové úpravy nemá smysl, zídky se vám mohou snadno zbortit a veškerá vaše práce příjde nazmar.

Zahrada na rovné ploše

Pokud máte zahradu na rovné ploše, bude to nejen velmi náročné, ale také velmi drahé – protože se musí nejen navést velké množství zeminy, která se bude muset následně s pomocí opěrných zídek odstupňovat, ale také je potřeba domluvit si odborníky, kteří vám zahradu vyvýší.

Zahrada na svažnaté ploše

Pokud máte zahradu na svažnaté ploše, lze docílit s pomocí opěrných zídek a menších zásahů ideálního odstupňování. Pozor – stavba opěrných zídek a jejich umístění je velmi důležité, proto raději jejich stavbu zkonzultujte s odborníkem.

Vykouzlete si zahradu jako z pohádky

Postavte si zahradní můstek - zahrada je přeci hrou

Kdy zvolit lamelový plot?

Optické klamy skryjí nedostatky zahrady

Originální nápady pro vaši zahradu

Rady k výběru venkovního osvětlení

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies