Studené polévky vás báječně ochladí i zasytí

Studené polévky si určitě zamilujete. Nejen z toho důvodu, že na horkou polévku v létě nemáte ani pomyšlení. Ale jsou také jednoduché a rychlé na přípravu. Navíc neušpiníte tolik nádobí a jelikož se připravují za studena, nebude vám v kuchyni horko.

Studené polévky vás v létě báječně ochladí i zasytí

 

Okurkovo-mátová polévka (4 porce)

 

  • Salátová okurka - 4 ks
  • Zakysaná smetana - 2 kelímky (cca 350 g)
  • Mléko - dle potřeby (asi 0,5 l)
  • Máta - velkou hrst
  • Citronová kůra - ½ citronu
  • Citronová šťáva - 1,5 citronu
  • Hnědý cukr - 2 - 3 lžíce
  • Sůl, pepř - na dochucení

 

Odstraňte z okurek vnější slupku a nakrájejte je na malé kousky. Ty vhoďte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Jestli vám to půjde “ztuha”, přilijte trochu mléka. Někdy může být pro mixér problém, rozmixovat suroviny bez tekutiny.

 

Pak tam přidejte mátu, cukr, citronovou šťávu a kůru, špetku soli a pepře a zakysanou smetanu. Vše opět důkladně promixujte a nakonec dochuťte dle vlastní chuti. Pak už jen stačí řádně vychladit a podávat.

 

Mangová polévka

 

  • Mango - 3 ks (musíte být zralé)
  • Řecký jogurt - 1 kelímek
  • Kokosové mléko - ¼ šálku
  • Polotučné mléko - ¼ šálku
  • Citronová šťáva - 1 lžíce + 2 lžičky
  • Sůl - ½ lžičky
  • Med - 2 lžičky
  • Máta - několik lístků
  • Černý pepř - na dochucení dle vašeho uvážení

 

Mango si odkrojte kolem pecky a odstraňte slupku. Vše pak dejte do mixéru a pořádně rozmixujte. Raději ji nechte vychladit v lednici přes noc, než ji budete podávat. Bude mít lepší chuť a bude dokonale vychlazená.

 

Bílá polévka s cukrovým melounem

 

  • Francouzská bageta - ½ ks (asi 12 cm)
  • Oloupané mandle - 1,5 šálku
  • Česnek - 2 stroužky (nasekaný nahrubo)
  • Vinný ocet - 2 lžíce
  • Sůl - 1 lžička
  • Extra panenský olivový olej - 1 šálek
  • Studená voda - 4 šálky
  • Cukrový meloun - 30 kuliček

 

Bagetu stačí nakrájet na kousky, namočit do vody a pak vyždímat a hodit do mixéru. K ní přidejte mandle, česnek a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne kaše (pyré). Ale nesmíte směs rozmixovat až moc - nesmí být jako “máslo”.

 

Pak přidejte sůl, ocet a za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Až bude vše důkladně promícháno, přidejte vodu. Pak sceďte přes síto a hotovou směs vychlaďte. Když ji budete podávat, můžete ještě dle chuti přidat sůl či ocet a především do ní přihoďte kuličky melounu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies