Střídání plodin na zahrádce odradí škůdce

Střídáním plodin na vašich záhonech docílíte menšího výskytu chorob a škůdců. Choroby a škůdci se rozmnožují především tam, kde pěstitelé nedodržují osevní postup. Jak postupovat při pěstování cibulovin, kořenové zeleniny, brambor... více v článku.

Zelenina

Střídání plodin na záhonech je velmi důležité

Každý rok je nutné střídat plodiny, které pěstujete na vašich záhonech. Zamezíte tím výskytu většího množství chorob a škůdců.

Jak střídat plodiny na záhonech?

Plodiny můžete na záhonech střídat například tímto způsobem:

 

1. rok

2. rok

3. rok

Záhon A

brukvovité rostliny
brambory/kořenová zelenina
luštěniny/cibule

Záhon B

luštěniny/cibule
brukvovité rostliny
brambory/kořenová zelenina

Záhon C

brambory/kořenová zelenina
luštěniny/cibulová zelenina
brukvovité rostliny

 

Cibulová zelenina

Mezi cibulovou zeleninu patří cibule, česnek, šalotka a pórek. Střídání plodin zabrání šíření hniloby, sněti, padlí, stonkových a cibulových háďátek a bílé hniloby. Tyto plodiny mají rády dostatek organických látek a hnojiv v půdě ještě před výsadbou.

Kořenová zelenina

Do kořenové zeleniny patří mrkev, pastiňák, červená řepa. Spolu s řepou se může pěstovat také špenát. Střídání plodin pomáhá zabránit rozšíření kořenové hniloby, rakoviny pastiňáku a černé hniloby. Kořenová zelenina vyžaduje přiměřené množství hnojiv, ale není do půdy dobré přidávat čerstvý hnůj.

Brambory

Brambory a také rajčata je nutné pěstovat každý rok v jiné půdě, protože hlízy v zemi mohou přispět k rozmnožení plísní, strupovitosti a háďátek. Brambory a také rajčata potřebují ke správnému růstu a vývinu dostatek hnojiva, nikoli však vápno.

Kukuřice a tykve

Cukety, kukuřice a dýně můžeme pěstovat na zbylé půdě, nebo jimi můžeme vyplnit prázdná místa v záhonech.

Luštěniny

Mezi luštěniny patří mnoho druhů fazolí a hrachu. Užívají se také jako zelené hnojení. Střídání plodin může zabránit šíření chorob a škůdců, jako je například hniloba kořenů, padlí nebo třásněnky. Luštěniny vyžadují půdu s dostatečným množstvím organických látek, ale nepotřebují poté již žádná další hnojiva.

Brukvovité rostliny

Mezi brukvovité rostliny patří brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák, kapusta, kedlubny, vodnice, tuříny, a také ředkve a ředkvičky. S brukvovitými rostlinami se také často pěstuje salát. Střídáním plodin můžeme předejít jednostranému zatěžování půdy.

Brukvovité rostliny potřebují úrodnou půdu, takže by měli následovat po luštěninách. Tyto plodiny je nutné během jejich růstu a vývoje plodů vydatně přihnojovat. Brukvovité rostliny potřebují zásaditou půdu s pH kolem 6,5 až 7,5.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies