Střešní zahrada přináší zeleň

Střecha nebo terasa, která má zelenou plochu už není takovou zvláštností. Stále se objevují tendence přenést si kousek přírody na místa, kde je to jen možné. Jak a kdy je možné začít takovou střešní zahradu budovat?
Lavička na zahradě

Střešní zahrada a zatížení

Střešní zahrada je náročnější především na požadované zatížení střešní konstrukce. Přeměnit část střechy na zahradu lze jen tehdy, pokud se už v návrhu stavby počítá se značným zatížením. Celá realizace a projekt by měl být na odbornících – jen tak předejdete následujícím problémům.

Střešní zahrada jako zelený park

Vyžaduje značné zatížení střechy, protože vytváří dokonalou iluzi „pozemské” zahrady – i s vysázenými stromy a keři a zatravněnou plochou. Tato zahrada je samozřejmě náročnější nejen finančně, ale také na následující údržbu.

Střešní zahrada okrasová

Okrasová střešní zahrada nevyžaduje takové zatížení střešní konstrukce. Střecha je osázená zejména osázenými truhlíky s druhy rostlin, které jsou odolné vůči extrémním podmínkám a nevyžadují takovou péči. Nároky na její údržbu jsou minimální.

Střešní zahrada – jaké zvolit rostliny?

Rozhodněte se, jestli chcete rostliny pěstovat v stabilně vybudovaných konstrukcích, nebo v přenosných nádobách. V prvním případě je třeba, aby konstrukce záhonku byla co nejlehčí, s možností drenáže a přiměřeného kořenového prostoru pro dospělé rostliny. Pro okrasnou střešní zahradu volte rostliny, které nepotřebují žádnou další údržbu a zálivku. Tyto rostliny obměňují pohled na zahradu po celý rok. Vhodné jsou byliny, které se poměrně rychle rozrůstají. Střešní zahrada, která je zazelenalá ve větší ploše, by měla volit rostliny, které jsou suchomilné a postačí jim minimální zálivka. Mezi nenáročné rostliny patří např. netřesk, levandule, kalina, zimolez, brsleny, lobelka, rozchodník, violky, třezalka, chrpa, akát, ptačí zob, kosodřevina..

Rostliny a jejich výživa
Schody na zahradě - jak na to?
Jak mít krásnou zahradu po celé léto?

Střešní zahrada přináší přírodu

Střešní zahrada představuje možnost jak si zřídit kousek přírody a okrasného zahradního zákoutí i ve městě. Počítejte s tím, že se nejedná o nijak levnou záležitost, ať už jde o materiál, rostlinstvo, výstavbu i o její údržbu. Náročná je také doprava materiálu na střechu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies