Strelitzie královká (Strelitzia reginae) a její pěstování

Strelitzia byla pojmenována po choti krále Jiřího III - Charlottě von Meklenburg - Strelitz. Strelitzia reginae je velmi používanou květinou k řezu, která se používá při tvorbě extravagantních aranžmá.

Strelitzie

Strelitzia reginae – strelície královská

Do Evropy byla strelície královská dovezena okolo roku 1770 , jako součást dodávky určené pro botanickou zahradu anglického krále Jiřího III. Strelitzia reginae byla pojmenována po králově choti, královně Charlottě von Meklenburg-Strelitz. Reginae latinsky znamená královská. V Holandsku se pro strelícii vymyslela řada lidových názvů jako je např. rajka, ptačí zobák, hlava rajky. Všechna tato jména vycházejí z její poněkud výstřední a exotické krásy. Strelicie vykvétají až po dosažení zhruba pěti let, proto při koupi vybíráme vzrostlé rostliny.

Teplotní a světelné podmínky

Strelitzie vyžaduje jasné světlé stanoviště. Je náročná na světlo. V letních měsících nevyžaduje přistiňování. Strelicie v zimě upřednostňuje mírné nebo chladné stanoviště při teplotě okolo 14 - 15 °C, minimum pro pěstování v zimních měsících je 12 °C.Zastínění je vhodné, jestliže rostlina stojí na jižním nebo jihozápadním okně. Nejlepší je stanoviště u východního okna.

Jak zalévat strelitzii?

Zálivka u strelície je přiměřená od jara do podzimu, v zimě řídká – přibližně jednou za 10 až 14 dní. Zemina v žádném případě nemůže úplně proschnout. Listy strelicie otíráme pravidelně houbou. Je dobré strelícii pravidelně rosit.

Hnojení a substrát pro strelícii

Od března do srpna přihnojujeme každé 2 týdny speciálním tekutým hnojivem pro kvetoucí pokojové rostliny, dávkami, které jsou doporučeny v návodu. Mladé rostlinky se přesazují každoročně na jaře. Dospělé rostliny se přesazují každé 2 roky. Zemina musí být co nejvýživnější, v doporučeném složení drnovky s příměsí listovky a rašeliny a také zapařeného kravince a písku. Nutná je dobrá drenáž. Doporučené pH zeminy pro tyto rostliny je 6,5.

Rozmnožování strelitzie

Strelícii rozmnožujeme dělením při přesazování a semeny. Rostlina vydrží na stanovišti 8 let, poté by se měla rostlina rozmnožovat.

Choroby a škůdci strelície

Nejčastěji je strelície napadána sviluškami, mšicemi, třásněnkami a červci.

Květnové rady zahradníka

Okurky - jak je pěstovat

Pěstování rajčat na balkóně

Pěstování keříčkových rajčat na zahrádce

Cibule a její pěstování

Plevele a ochrana proti nim

Jahodník a jeho choroby

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies