Střechy v zimě – jak zvýšit jejich bezpečnost?

Sněhová nadílka je zatěžkávací zkouškou pro střešní krytiny. Nechcete-li na jaře sčítat škody v podobě propadlých střech a zničených okapů, přijměte včas alespoň ta nejnutnější bezpečnostní opatření!
Rampouchy visící ze střechny

Nejlepší střechy na zimu

Při nákupu střech mnozí zákazníci vybírají především podle ceny. Levné materiály ale nebývají nejkvalitnější. Poznáte to sami po několika sněhových nadílkách. Ideálním řešením je bezúdržbová hladká krytina bez zbytečných spár. Hladký povrch umožňuje sjíždění sněhu, který pak nezatěžuje krytinu. Samozřejmostí je pak průběžné odstraňování sněhových nánosů. Dalším důležitým bezpečnostním prvkem je dostatečný sklon střechy a pevný okapový systém – nejlépe pozinkovaný, měděný nebo titanzinkový. Existují také vytápěné okapy, u kterých poškození sněhem a ledem opravdu nehrozí.

Sněhové zábrany chrání vás i vaší střechu

Pokud váš dům stojí v nadmořské výšce 600 metrů nebo ještě více, samozřejmým bezpečnostním prvkem by pro vás měly být sněhové zábrany. Zábrany je vhodné umístit nad vchodem, nad balkony a v okapové části. Po celé ploše střechy nainstalujte ocelové rozrážeče ve tvaru trojúhelníků. Ve vysokohorských oblastech se montují sněhové zábrany nejvyššího stupně v podobě speciálních desek nebo tyčí. Krizovým místem jsou také oblasti s velkými výkyvy teplot, kdy na střechách vznikají ledové kry.

Shazujete sníh?

Pravidelné shazování sněhu a rampouchů ze střechy je povinnost každého majitele domu. Již v samotné stavební dokumentaci je určeno, kolik centimetrů sněhu může na vaší střeše maximálně ležet!

Nebezpečná střecha? Volejte pomoc!

Pokud hrozí zranění chodců nebo zničení majetku pádem sněhových jazyků či rampouchů, můžete přivolat pomoc profesionálních hasičů. Jestliže situace natolik riziková není, musíte si vystačit některou z placených, komerčních firem.

Další články z rubriky

Není zábradlí, jako zábradlí – základem je bezpečnost!

Praktické věšáky pro praktickou domácnost

Obrazy a fotografie ve vašem interiéru

Dům a bydlení – trendy design stolů

Bezpečnostní zámky - jaký si vybrat?

Dům a zahrada – schody a schodiště


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies