Stínomilné pokojové rostliny

Pokojové rostliny světlo potřebují, některé však méně, než ostatní. V dnešním článku si povíme více o stínomilných pokojových rostlinách a radách, jak je úspěšně pěstovat.

Stínomilná pokojová rostlina

Pokojové rostliny světlo potřebují, některé však méně

Podle nároků na světlo se dají pokojové rostliny rozdělit do 3 základních skupin - světlomilné, snášející stín a stínomilné. Světlo je ovšem i tak pro stínomilné pokojové rostliny důležité, protože ovlivňuje jejich růst a vývoj.

Dělení pokojových rostlin dle národů na světlo

Světlomilné pokojové rostliny

Mají největší nároky na světlo, proto jim vyhovují okna obrácená k jihu (případně je můžeme pěstovat na východních, jihovýchodních a jihozápadních oknech). Mezi tyto rostliny patří například Hvězdník, většina kaktusů a tučnolistých rostlin, Fíkusy, Kroton, Sultánka, Pryšce, Oleandr, Mučenky, Pelargónie, Bromélie, Aloe, Asparágusy, Citrusy, Kamélie, Voskovky, Krvokvěty, Šáchor, Filodendrony.

Pokojové rostliny snášející stín

Tyto rostliny můžeme pěstovat na severovýchodních a severozápadních oknech. Mezi rostliny snášející stín patří například Begónie, některé kapradiny, Usumbarská fialka, Ibišek, Klívie, Maranta, Pepřince, Vánoční kaktus a Fylokaktusy.

Stínomilné pokojové rostliny

Stínomilné pokojové rostliny jsou nejméně náročné na pěstování, protože nevyžadují přímé sluneční světlo. Rostliny můžete umístit i na okna obrácená k severu. Do skupiny stínomilným pokojových rostlin se řadí například Begónie královská, většina kapradin, Primulky, Bramboříky, Kořenokvětky, Monstery, Aukuby a nebo například Helxine.

Péče o stínomilné pokojové rostliny

Pěstební teploty

Ideální pro pěstování stínomilných pokojových rostlin je teplota kolem 20 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C.

Zálivka a hnojení

Zálivka by měla být na jaře i v létě hojná, v zimě mírná, půda však musí být stále vlhká. Zaléváme do misky pod květináčem. V létě rostliny hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny, které zředíme ve vodě.

Pěstební substrát

Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies