Stěhování – na co nesmíte zapomenout

Se stěhováním je spojena spousta vyřizování. Víte, kde všude je třeba změnu trvalého bydliště nahlásit a jaké další úřední povinnosti nesmíte zanedbat?

Dům

Ukončení nájmu bytu

Zajděte si na družstvo nebo Obecní úřad a oznamte ukončení nájmu bytu. Jste-li majitelem bytu v osobním vlastnictví, nezapomeňte totéž učinit na Katastrálním úřadě.

Obecní úřad – nový občanský průkaz

Navštívit budete muset i magistrát či obecní úřad, kde oznámíte změnu trvalého bydliště a zároveň požádate o vydání nového občanského průkazu. Budete sebou potřebovat pasovou fotografii, rodný list a doklad o vlastnictví bytu (smlouva o převodu do osobního vlastnictví, výpis z katastru, družstevní smlouva apod.) nebo svolení o užívání bytu (v případě podnájmu).

Úřednice vám dá k vyplnění formulář, vydá doklad o změně trvalého bydliště a ustřihne růžek u současného občanského průkazu. OP je nyní platný pouze s tímto dokladem. Novou občanku vám vydají nejpozději do 30 dnů od podání žádosti.

Oznámení nové adresy na poště

Co nejdříve zajděte také na poštu, kde nahlásíte změnu místa dodání pošty. Ušetříte se tak rizika, že bude pošta zasílána na starou adresu. Oznámení nové adresy je na poště nutné také kvůli platbám za rozhlas a televizi.

Ukončení dodávky energie

Elektřina

Nejpozději 15 dní před vystěhováním požádejte energetickou společnost o ukončení dodávky elektřiny - můžete tak učinit i telefonicky. Opište si konečný stav spotřeby elektřiny tuto informaci předejte budoucímu majiteli vašeho bytu.

Plyn

Do 8 dnů před stěhováním požádejte příslušné plynárny o převod plynoměru. Podmínkou je sepsání tzv. předávacího protokolu.

Odhlášení telefonu, Internetu, rozhlasu a televize

Máte-li doma pevnou linku, můžete ji buďto úplně zrušit nebo převést na nového majitele. Změnu trvalého bydliště nahlaste i poskytovateli Internetu, rozhlasu a televize (lze učinit telefonicky nebo přes Internet).

Další instituce, kde je třeba nahlásit změnu bydliště

  • Zdravotní pojišťovna (do 30 dnů ode dne, kdy došlo ke změně; jako doklad vám postačí odstrižená občanka s potvrzením o změně nebo již vydaná občanka nová)
  • Zaměstnavatel
  • Lékaři
  • Banka
  • Mobilní operátor (jestliže máte paušál)
  • Dopravní inspektorát (vlastníte-li auto). Zde zároveň zažádejte i o nový řidičský průkaz.
  • Živnostenský úřad, Finanční úřad a Správa sociálního zabezpečení (jste-li živnostník nebo podnikatel)
  • Dalším úřady, jejichž služeb využíváte
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies