Starý nebo nový byt?

Uvažujete o koupi bytu? Nevíte jestli zvolit raději dobře situovaný, ale dražší byt v novostavbě, nebo starší byt v panelovém domě, ale za přijatelné peníze? V dnešním článku vám poradíme.

Pokoj laděný do žluta

Moderní bydlení – pro a proti novému bytu

Jednoznačně pro koupi nového bytu hovoří to, že je nový. Nebudete mít problém s praskajícími zdmi, okna budou skvěle těsnit, byt bude dobře větrán a žádné plísně se zde určitě jen tak neobjeví. Nové byty se také hned zateplují, takže vás v pozdější době nečekají další náklady na zateplování. A pozitiv je mnohem více, uvedli jsme jen ty základní.

Nevýhodou nových bytů je jejich cena

Nový byt je dnes pro spoustu lidí cenově nedostupný. Když se zaměříme na naši metropoli, dostaneme se na cenu i přes 60 000 korun za metr čtverečný, což nám dá celkovou cenu u bytu 3+kk i přes 4 milióny korun.

Takovou cenu si člověk s průměrným platem rozhodně nemůže dovolit. Pod 2 milióny korun se dostane byt maximálně velikosti garsonky, nebo občas 2+kk. Tyto byty však mohou vyhovovat pouze jednotlivcům, nebo bezdětným párům. Pro rodinu s dětmi je sehnání nového bytu za příznivou cenu nadlidský úkol.

Starší byt – nemusí být lepší varianta

Pro starší byt v panelovém domě hovoří PRO hlavně jeho pořizovací cena. Na pořizovacích nákladech ušetřite i čtvrtinu peněz. Musíte však počítat s tím, že cena za pořízení nebude cena konečná.

Na to, aby se starý byt alespoň trochu svou kvalitou bydlení vyrovnal bytu v novostavbě, budete muset v pozdější době vynaložit nemalé prostředky. Stojí proto za úvahu, která z variant bude nakonec výhodnější.

Pár slov závěrem

Rodiny s dětmi, pokud tedy rodiče nevydělávají nadprůměrné peníze, si nejspíš nebudou moci nový byt dovolit. Na druhou stranu ani starý byt v konečné fazi nebude nijak levnou záležitostí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies