Správné skladování úrody

Chcete svou úrodu ochránit před napadením plísní či různými brouky? Musíte ji uložit do chladných, tmavých a suchých prostor. A vždy před uskladněním musíte ovoce, zeleninu, ale i skladovací prostory a regály řádně očistit. Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví.

Správné skladování úrody

 

Základ správného uskladnění spočívá již v samotné sklizni. Všechno jádrové ovoce musíte posbírat ve správné chvíli, až bude plně zralé. Poté jej můžete oschnout někde ve stínu a pak ho rovnou uložte. Pamatujte si, že při ukládání byste ovoce nikdy neměli házet do beden z výšky. Měli byste jej opatrně položit. Jedině tak jej ochráníte před otlaky, kvůli kterým pak ovoce postupně začíná hnít. Především chraňte hrušky, ty jsou na otlaky velmi citlivé.

 

Pokud jsou plody poškozené, nevydrží vám ani přes zimu, proto je raději neskladujte. Kromě toho tím urychlíte proces kažení i u ostatního ovoce a po tom rozhodně netoužíte. Samozřejmě neskladujte ani ty již napadené škůdci či chorobami. Nedávejte tam ani deformované kusy ovoce. Vždy skladujte jen zdravé plody.

 

Nikdy na sebe plody nevrstvěte. Rozložte je vždy do bedýnek či krabic po jednotlivých vrstvách. Tak s nimi nemusíte pokaždé hýbat, když budete chtít zjistit, v jakém je daný plod stavu. Když je nebudete vrstvit, hned si všimnete, kdyby byl nějaký plod nakažený a můžete ho tak jednoduše a rychle odstranit.

 

Co dělat, když vám chybí sklepní prostor?

 

I bez sklepního prostoru si můžete svou úrodu bezpečně a správně uskladnit. Stačí vám k tomu bedna a rašelina. Připravte si prostornou bednu a ovoce prokládejte mezi vrstvy rašeliny, která ale musí být dostatečně hrubá a suchá. Položte jednu vrstvu ovoce a pak ji od dalších vrstev oddělte vrstvou rašeliny (asi 3 cm).

 

Tak zabráníte tomu, aby se plody vzájemně dotýkaly. Nechte také volný prostor mezi nimi a také u stěn a víka bedny - minimálně 5 cm. Tyto napěchované bedny pak umístěte někam, kde alespoň občas bude teplota dosahovat i několika stupňů pod nulou.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies