Splňte si sen – dům na stromě!

Mít dům na stromě, to je sen každého kluka. Některé dospěláky ale sny neopouští, a tak není divu, že se z tzv. treehousů stal byznys. V domě na stomě můžete mít svou kancelář, postavit jej pro svého syna nebo v některém z treehousových hotelů strávit romantický víkend.

Kreslený dům na stromě

Bydlení na stromě – historie a současnost

Dům na stromě není v podstatě žádná novinka. Stavěly si je ještě donedávna nejrůznější domorodé kmeny v jižní Americe a Africe. Kmen Korowaiů, žijících v Nové Guinei, dokonce ve výšce čtyřiceti metrů žít musí – pouze zde je vzduch natolik chladný, že zde nelétají komáři; a chránění jsou samozřejmě také před jedovatmi hady a další havětí.

Domy na stromě byly ale ještě donedávna oblíbené i v Evropě – zvláště pak koncem 19. století ve Francii. Dnes se stavěním tzv. treehousů zabývají stavební firmy nejen ve Francii, ale také v Německu, Anglii, Americe či Kanadě a pokud očekáváte jen jednoduché dětské stavby, jste na omylu. Firmy vám na stromě postaví i luxusně vybavený dům, hotel, kavárnu nebo kancelář. Zájemci často stavbu využívají jako víkendový dům.

Chcete dům na stromě?

Dům na stromě, to je útočiště, kde můžete snít své sny, schovávat se před ostatními či vymýšlet klukoviny – a je jedno, jestli je vám deset nebo padesát. Mít takový malý bunkr nad zemí, to je sen, který můžete splnit sobě, svým dětem nebo vnukům, stačí jen mít šikovné ruce a vědět, jaký strom je pro výstavbu vhodný.

Stromy vhodné pro stavbu

Odborníci doporučují stavět na buku, dubu, lípě, jasanu, kaštanu nebo cedru s obvodem minimálně jeden a půl metru. Strom musí být na první pohled zdravý a silný. Nevhodné jsou ovocné stromy, nálety vos v létě vám přece jen pobyt v domě zbytečně znepříjemní.

Slavné treehousy ve světě – ubytujte se i vy!

Moderní stavby na stromech samozřejmě vzbuzují pozdvižení. Právě zvýšená pozornost ale dobře funguje jako reklama a ještě lépe pak majitelům takových atypických hotelů či kavárniček vydělává.

Známý je například vůbec první hotel postavený na stromech. Nachází se v Zentendorfu a dovnitř se dostanete pouze po žebříku a dále ještě po schodech. Jedná se v podstatě o soustavu srubů, vzájemně propojenou schody a visutými lávkami. Do nejvyššího pokoje musíte vyšplhat až do výšky dvanácti metrů nad zemí, ten výhled ale stojí za to!

Hledáte-li spojení přírody a luxusu, doporučujeme statek Hafnerleiten v německých lázních Birnbach. K dispozici je zde vana, kuchyňský kout, krb i terasa.

Ve švédském městečku Västeras zase najdete hotel, zakotvený ve 350 let starém dubu. Nahoru vás vytáhnou po laně, jídlo se do pokojů vynáší stejně. Hotel je obrovskou atrakcí pro všechny kolemjdoucí.

Milovníky romantiky uchvátí hotýlek ve francouzském Provence – La Croix-Valmer, stojící na stoletém dubu. Vypadá jako prostá chaloupka, ale interiér vás přesvědčí o její honosnosti. Z okna budete mít výhled na nedalekou vinici.

O nic méně romantické je ubytování v hotelu ve francouzském Epinacu v západní Bretanii s výhledem na hrad ze 16. století.

Treehouse si můžete i pronajmout

Nejeden slavný treehouse na stromě se nachází i v Americe. Ve státě Washington se nachází treehouse hudebníka Billa Comphera. Kromě standardního vybavení jako je obývací pokoj či malá kuchyňka nebo toaleta vás v dřevěné chatce překvapí i solární panely, plynový sporák nebo zásobárna vody. Perličkou na závěr jsou schody vedoucí až k samotnému vchodu, tudíž odpadává nutnost šplhání po žebříku. Tento originální treehouse tyčící se ve výšce patnáct metrů na zemí v současnosti čeká na podnájemníka. Nebudete jím právě vy?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies