Špenátová variace

Zelený čtvrtek se pomalu blíží, takže si tyto zelené dobroty s radostí můžete připravit. Milovníkům špenátu určitě zachutnají i po celý zbytek roku. Tak udělejte něco pro své zdraví a hurá pro čerstvé špenátové listy do obchodu.

Špenát na talíři

Špenátová pomazánka

Příprava výborné špenátové pomazánky se sýrem vám zabere asi třicet minut. Hlavně si připravte čerstvé špenátové listy, ze špenátového protlaku to nebude ono. Co budete tedy potřebovat? 200 g čerstvého špenátu, 100 g taveného sýra, 200 g měkkého tvarohu, jeden stroužek česneku, mletý pepř, sůl a na ozdobu šunku nebo šunkový salám.

Špěnátové listy důkladně omyjte, vložte do mísy, zalijte je horkou vodou a nechte je dvě minuty ve vodě stát. Poté listy slijte, nechte okapat, nadrobno nasekejte a poduste je asi deset minut. Když je špenát v hrnci, rozmíchejte tavený sýr s tvarohem a lisovaným česnekem. Přijdete podušený špenát a dolaďte chuť solí nebo pepřem.

Špenátová polévka s kuřecím masem

Tuhle dobrotu budete moci servírovat během půl hodinky. Připravte si 200 g čerstvého špenátu, 100 g kuřecích prsou, 0,5 litru zeleninového vývaru, 1 lžíci citronové šťávy, 1 velkou bramboru, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 3 žampiony a tři lžíce másla.

Špenát umyjte, nechcte okapat a nahrubo jej natrhejte. Nakrájejte i bramboru a dejte ji vařit do zeleninového vývaru. Do většího hrnce dejte rozpustit máslo, na kterém zpěníte česnek a cibuli nakrájenou na plátky. Až cibulka zesklovatí, přidejte špenátové listy a chvilku poduste. Přidejte zbylý vývar a vývar s bramborou. Až bude vše měkké, vyzbrojte se tyčovým mixérem a dejte se do mixování. Polévku dochuťte citronovou šťávou, solí a kořením. Teprve teď přichází na řadu kuřecí prsa. Nakrájejte je na tenké plátky, osolte, okořeňte a opékejte na másle asi pět minut. Potom nakrájejte na plátky žampiony a osmahněte je na stejném másle. Prsa i žampiony dejte do talíře a polévku servírujte.

Krůtí roláda se špenátem

Za čtyřicet minut máte hotovový zdravý a chutný oběd. Do roládek budete muset dát 400 g čerstvých špenátových listů. Roládku uděláte z tenkého krůtího řízku, cibule, česneku, soli a pepře. Samozřejmě ještě bude potřeba trocha oleje.

Špenát umyjte a povařte v malém množství osolené vody. Na lžíci oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Z povařeného špenátu vymačkejte vodu, nasekejte ho a smíchejte s cibulí a česnekem.

Krůtí řízky naklepejte, okořeňte a naplňte je špenátem. Pěkně je stočte do roládek a zpevněte je párátky. Vložte roládky do pekáčku vymazaného olejem a pečte půl hodiny ce vyhřáté troubě na 180 °C.

 

Pokud máte nějaké vlastní zajímavé a chutné recepty se špánetem, budeme rádi, když se o ně s ostátními podělíte v diskuzi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies