Speciality řecké kuchyně

Když se řekne řecká kuchyně, většina z nás si vybaví zejména gyros z vepřového masa a nebo tzatziki, což je velmi oblíbená příloha k masu nebo pečivu. A právě na tyto řecké speciality vám v dnešním článku prozradíme recepty.

Tzatziki se hodí k masu i pečivu.
Zdroj obrázku: two-tarts.com

Řecký gyros z vepřového masa

Budeme potřebovat 500 gramů vepřového masa (nejlépe vepřové kýty), 2 středně velké cibule, 3 papriky – každou jiné barvy, koření na gyros (nebo oregano, červenou sladkou papriku, sůl, pepř a drcený kmín), 1 až 2 stroužky česneku a trochu olivového oleje.

Vepřové maso nakrájíme na krátké a úzké proužky. V misce si smícháme cca 10 polévkových lžic olivového oleje s 2 čajovými lžičkami gyros koření (a nebo výše uvedeným kořením), zamícháme. Do směsi naložíme nakrájené maso a dáme do lednice na 2 hodiny odležet.

Mezitím si na troše olivového oleje orestujeme na tenké proužky nakrájené papriky a nahrubo nakrájenou cibuli. K zelenině můžeme přidat i na tenké plátky nakrájené žampióny.

Po odležení maso vytáhneme z lednice a orestujeme jej na pánvi. Během restování maso hlídáme a pravidelně promícháváme. Před koncem k masu přidáme orestovanou zeleninu, podlijeme trochou vody a necháme chvilku podusit. Dochutíme solí, pepřem a oregánem dle chuti. Podáváme s hranolky, tzatziki a nebo čerstvým pečivem.

Tzatziki

Budeme potřebovat 1 velkou salátovou okurku, 200 gramů řeckého bílého jogurtu (nebo tzv. ovčí mléko), 4 stroužky česneku, čerstvý kopr, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu, sůl a pepř.

Salátovou okurku zbavíme slupky, nastrouháme na hrubém struhadle a vymačkáme z ní všechnu přebytečnou vodu. V misce si smícháme bílý jogurt s prolisovaným česnekem, šťávou z půl až jednoho citrónu, čerstvě nasekaným koprem, trochou olivového oleje a špetkou soli.

Vzniklou směs přidáme k nastrouhané okurce a důkladně promícháme. Tzatziki ochutíme solí, pepřem a vložíme do lednice na chvilku odležet. Podáváme s čerstvým pečivem a nebo jako přílohu k masu (gyrosu).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies