Sokoke – kráska z Afriky

Sokoke je kočičí plemeno pocházejí z Keni, kde bylo objeveno v roce 1978. Název plemene je odvozen od místa jejího nalezení - pobřeží s názvem Arabuko - Sokoke. Původní název Sokoke byl „Khadzonzos“ (v překladu „jako kůra stromů"). Název si kočka vysloužila díky svému zbarvení srsti a mramorovému vzoru.

Sokoke

Střípky z historie tohoto plemene

Kočka Sokoke má původ až v daleké africké Keni, kde se vyskytují v docela velkém počtu. V Evropě je jen několik málo chovatelů tohoto plemene, z nichž nejvíce v Dánsku. První kočka plemene Sokoke byla do Evropy přivezena až v roce 1990.

Sokoke - povaha

Sokoke má hned několik zvláštních povahových rysů, které byste u jiných domácích mazlíčků jen těžko hledali. Sokoke patří mezi divoké plemeno koček, které se však dokáže velmi dobře přizpůsobit v domácnosti. Svou povahou je podobná například kočce bengálské, jejíž chov má u nás již dlouhou tradici. Sokoke žije ve svých přirozených podmínkách ve smečce, podobně jako velké kočkovité šelmy. Na rozdíl od většiny jiných koček se nebojí vody, naopak jí má docela v oblibě.

Srst kočky Sokoke

Sokoke má srst krátkou, lesklou, s malou nebo vůbec žádnou podsadou. Srst má výraznou kresbu, která má zlato až zlatohnědý podklad - někdy bývá i šedý. Samotná kresba je černá nebo tmavohnědá, mramorová s tečkami.

Péče o srst

Srst vyžaduje větší péči v době línání, jinak stačí kartáčování jednou týdně.

Sokoke - základní údaje

Výška:

Standart přesnou výšku neuvádí.

Váha:

Váha se pohybuje v rozmezí od 3 do 7 kilogramů.

Tělo:

Tělo je středně dlouhé, svalnaté. Kočka působí elegantním dojmem.

Nohy:

Nohy jsou dlouhé, dobře osvalené. Zadní nohy jsou delší, než přední. Tlapky jsou oválné, polštářky tlapek jsou černé nebo černohnědé.

Hlava:

Hlava je poměrně malá vůči tělu, klínovitá, nos středně dlouhý a rovný. Brada silná a široká v linii se špičkou nosu.

Oči:

Oči jsou mírně mandlové, posazené daleko od sebe, barvy jantarové až světle zelené. Jsou výrazně orámovány černou linkou.

Uši:

Uši jsou středně velké a široké na základně, špičky jsou mírně zakulaceny. Stojí vysoko na hlavě a tím dodávají kočce ostražitý výraz.

Ocas:

Ocas je středně dlouhý, široký na základně.

Donský sphynx - bezsrsté plemeno z Ruska

Perská kočka

Sphynx kočka

Siamská kočka (Siamese cat)

Thajská kočka je učenlivá

Britská kočka

Tiffany kočka

Singapurská kočka

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies