Smrtelné nebezpečí – cizí lineární tělesa

I když cizí lineární tělesa vypadají na první pohled „nevinně“, mohou našemu domácímu mazlíčkovi způsobit nemalé zdravotní potíže, v některých případech mohou zapříčinit i smrt! Přečtěte si o nich více.

Ležící pes

Cizí lineární tělesa

Pod pojmem cizí lineární tělesa se rozumí tělesa v trávicím traktu, která mají lineární povahu (například různé provázky, šňůrky, nitě, části tkanin nebo igelitu, apod.). I když tyto předměty vypadají „nevinně", mohou našemu domácímu mazlíčkovi způsobit nemalé zdravotní potíže, v některých případech mohou zapříčinit i smrt!

Co mohou způsobit?

Pokud je zvíře pozře, může dojít k neprůchodnosti střev. Lineární tělesa mohou poškodit rozsáhlý úsek trávicího traktu zvířete (tím že „prořežou" stěnu střeva, obvykle na několika místech). Následkem toho se začnou rozvíjet závažné komplikace - například zánět pobřišnice. U koček dochází nejčastěji k uvíznutí lineárního tělesa (například nitě) kolem kořene jazyka - v tomto případě hrozí nebezpečí poškození značné části trávicí trubice, k traumatizaci jícnu, žaludku, střeva, apod.

Rizikové skupiny

Mezi rizikové skupiny patří zejména kočky, které si velmi často a rády hrají s různými provázky a klubky a nebo také mladí psi, kteří jsou v rámci své zvědavosti schopni některé z výše uvedených lineárních těles pozřít.

Příznaky výskytu cizích lineárních těles v trávícím traktu

Příznaky výskytu cizích lineárních těles v trávícím traktu mohou být u zvířete pozvolné, v některých případech nejsou v počátcích viditelné (později mohou mít výraznější následky). Příznaky se mohou zaměnit s onemocněním břicha. Víte, kdy je potřeba zpozornět?

  • Pozorujete-li u zvířete časté zvracení (třikrát a vícekrát denně, případně několik dnů po sobě).
  • Dalšími příznaky jsou: apatie, nechutenství, hubnutí, v některých případech průjem.
  • U dutiny břišní nemusí být bolestivost na pohmat dobře rozpoznatelná.

Diagnostika a možnosti léčby

Pokud u svého mazlíčka zpozorujete výše uvedené příznaky, navštivte co nejdříve veterinárního lékaře. Ten pomocí rentgenového vyšetření určí, zda-li zvíře pozřelo lineární těleso či nikoliv. Pokud zvíře takové těleso pozřelo, doporučí vhodný způsob jeho odstranění (operačně, endoskopicky, apod.).

Zánět zvukovodu - příznaky a léčba

Povinné očkování koťat

Povinné očkování štěňat

Nevhodné potraviny pro psy

Jak odstranit zápach z psí tlamy?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies