Slovenský kopov

Slovenský kopov je perfektním parťákem slovenských myslivců. Málokteré plemeno je při lovu zvěře tak vytrvalé a houževnaté. Hodí se ale i pro slepce nebo jako hlídací pes.

Slovenský kopov

Nejistý původ plemene

Slovenský kopov, anglicky Slovakian Hound, se chová především na Slovensku, odkud také pochází. O jeho původ se ale dodnes vedou spory. Plemeno s nejvyšší pravděpodobností vzniklo zkřížením některých loveckých psů (českého fouska s balkánskými a transylvánskými honiči), možné je ale i příbuzenství s polskými honiči, kterým je kopov velmi podobný.

Jak poznáte kopova

Slovenský kopov se stavbou těla podobá dobrmanovi, narozdíl od něj je ale menší a končetiny má kratší a silnější. Barva bývá nejčastěji černá se zrzavě hnědým až mahagonovým pálením. Srst je středně dlouhá, do 5 cm, s hustou podsadou.

Pes dosahuje v kohoutku výšky do 50 cm, fenka bývá o něco málo menší. Váha se pohybuje v rozmezí 15 až 20 kg. Pro oči kopova je typický mandlový tvaru a černé oční linky. Uši visí podél hlavy. Krk je kratší, břicho mírně vtažené. Ocas se postupně zužuje a buďto visí nebo je zatočen v šavlovitém tvaru.

Slovenský kopov jako hlídač i lovec

Slovenského kopova si cení lidé už od středověku zejména pro jeho temperament, bystrost a poslušnost. Má perfektně vyvinutý smysl pro orientaci – dokáže dlouhé hodiny sledovat stopu nebo pach zvířete. Využívá se proto především k lovení černé a škodné zvěře. Je ale vhodný i pro hlídání objektů nebo provázení slepců – v tomto případě ale musí být cvičen již ve štěněčím věku.

Péče? Především pohyb.

Slovenský kopov vyžaduje především pravidelný pohyb. V mládí může být roztržitý a svéhlavý, jeho temperament ale zkrotíte důsledným výcvikem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies