Škrkavky u domácích mazlíčků

Škrkavka patří mezi nejčastější parazity u psů a koček. U psů je nejčastější škrkavka psí - Toxocara canis, u koček je to škrkavka kočičí zvaná Toxocara cati. Nejčastěji se tito paraziti usídlí v tenkém střevě, kde je jejich potravou krev a střevní sliznice hostitele.

Štěňátka

Jak škrkavka vypadá?

Tělo škrkavek má oblý tvar, je pevné, svalnaté a bělavě zbarvené. V dospělosti měří samci 8 až 12,5 centimetrů, samice až 18 centimetrů. Jejich vajíčka jsou pouhým okem neviditelná, ve vnějším prostředí jsou navíc extrémně odolná (tedy i v mrazech). Jedna dospělá samice škrkavky vylučuje denně až 200 000 vajíček. Vajíčka se dostávají do prostředí trusem, infekční jsou zhruba za 14 dní.

Kde všude se zvířata nakazí?

U dospělých psů a koček se vyskytují škrkavky poměrně zřídka, ovšem většina z nich má larvy těchto parazitů uložené v orgánech. U štěňat a koťat je ovšem až 90 % šance, že se u nich škrkavky objeví. Nejčastěji k přenosu škrkavky psí dochází z orgánů feny během období březosti, kdy se škrkavky uvolňují do krve a přes placentu pronikají do plodů. Po porodu jsou z těla matky ještě několik týdnů vylučovány společně s mateřským mlékem. U koťat dochází na rozdíl od štěňat k nákaze až sáním mateřského mléka.

Příznaky nakažení škrkavkou

Postižená štěňata a koťata obvykle mají zvětšené, bolestivé, tzv. škrkavkové břicho. Dochází u nich k častému zvracení a průjmu. Z dalších nespecifických příznaků lze pozorovat vyhublost, nechutenství, apatii, matnou srst, křeče až epileptické záchvaty, nebo také svědění a kopřivku.

Pravidelné odčervení je důležité

Pouze pravidelné odčervování zbaví domácí mazlíčky škrkavek a zároveň přeruší jejich vývojový cyklus dříve, než vajíčka nebo larvy kontaminují prostředí. Tím se sníží nejen riziko nakažení zvířat, ale také lidí. Dospělí psi a kočky by se měly odčervňovat jednou za tři měsíce. Koťata a štěňata odčervujte od ve dvoutýdenních intervalech až do věku 3 měsíců.

Jak se může nakazit člověk psí škrkavkou?

K nákaze škrkavkami dochází pouze pozřením infekčních vajíček. Dochází k tomu např. u malých dětí při pojídání hlíny, písku apod. Zdrojem nákazy ale může být i olizování nemytých prstů nebo předmětů znečištěných půdou a konzumace špatně omytých potravin, které přišly do styku s půdou (například ovoce, zelenina). Nakazit se mohou i lidé, kteří nejsou chovateli domácích zvířat. Nákaza se označuje jako larvální toxokaróza.

Příznaky larvální toxokarózy u člověka

Z vajíček škrkavek se ve střevě infikovaného člověka vylíhnou larvy, které pronikají až do cév. Cévami putují do jater a z jater pak mohou proniknout prakticky do jakéhokoliv orgánu. V lidském těle mohou larvy žít i několik let, aniž by postižený něco zaznamenal. Mohou se ale objevit i projevy jako je průjem, zvracení, nechutenství, bolesti břicha, teploty, bolesti svalů a kloubů, kožní vyrážka, poruchy vidění apod. Tyto potíže jsou odstraňovány léky.

Parazité u psů a koček a riziko přenosu na člověka

Nejčastější choroby u štěňat a koťat

Parazitální zoonózy a nutnost odčervování zvířat

Kočky a jejich nejčastější nemoci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies