Skotský setr (gordonsetr)

Gordonsetr je velmi vyrovnaný, sebevědomý a přátelský pes, který vyniká svou mimořádnou inteligencí a oddaností pánovi. Jeho ušlechtilost je zřejmě dána původem – gordonsetr byl vyšlechtěn na zámku Gordon ve Skotsku.

Gordonsetr, setr

Původ plemene

Gordonsetr byl vyšlechtěn v 18. století vévodou z Richmondu na zámku Gordon ve Skotsku a podle tohoto zámku byl také pojmenován. Ve Skotsku byl velmi oblíbeným a vynikajícím stopařským psem, ale také věrným a poslušným společníkem.

Gordonsetr a jeho charakter

Gordon setr neboli skotský setr je elegantní pes přátelské a mírné povahy. Protože je však zároveň nejpomalejším psem tohoto plemene, nedosáhl takové obliby jako třeba irský setr. S dětmi dokáže vycházet klidně a vyrovnaně. Je mimořádně inteligentní, hluboce oddaný svému pánovi.

Vzhled gordonského setra

Skotský setr je silný pes s rovnými zády, dlouhou hlavou, dlouhým čumákem a velkýma hnědýma očima. Dlouhé, široké uši přiléhají k lícním kostem. Hrudník je široký, ocas pokrývá závěs srsti.

Gordonsetr – výška, váha, srst

Pes má v kohoutku 66 cm, fena až o pět cm méně. Váha se pohybuje okolo 29 kg. Srst na hlavě je krátká, na těle dlouhá, místy vlnitá. Závěsy srsti najdete nejen na ocase, ale také na uších, hrudi a zadních končetinách. Zbarvení je černé s rezavě hnědým pálením. Vyskytují se také bílé známky na krku a hrudi.

Péče o srst

Gordon setr není na péči o srst není náročný. Vyžaduje pravidelné, ale ne příliš intenzivní kartáčování.

Výchova skotského setra

Skotský setr potřebuje hodně pohybu a pevné vedení.

Pohyb

Gordonsetr potřebuje každý den zajistit dostatek pohybu.

Průměrná délka života

Gordonsetr se průměrně dožívá 13 let.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies