Skleníky versus pařeniště

Zahrádkáři mají často dilema, zda si na zahrádku pořídit skleník či pařeniště. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? Je výhodnější pařeniště nebo skleník? Více informací se dozvíte v dnešním článku.

Skleník

Skleníky a pařeniště

Skleníky a pařeniště jsou výborné jak na pěstování užitkových, tak také velmi citlivých rostlin, které potřebují náročnou péči. Skleník či pařeniště vám ušetří mnoho práce.

 

Jestliže máte na zahrádce trochu místa, měli byste jej využít na stavbu skleníku či pařeniště. Pokud si troufáte, můžete si je postavit i sami. Pařeniště je na stavbu mnohem jednodušší a zvládnete ho určitě sami.

 

Se skleníkem je to trochu komplikovanější, ale pokud jste šikovní, postavíte jej také sami. Jestli si na stavbu skleníku netroufáte, najměte si firmu, která vám doveze i smontuje materiál a skleník bude stát za pár hodin.

Jak postavit pařeniště

Pařeniště postavíte velmi jednoduše. Ke stavbě vám bude stačit pár starých oken a dřevěné desky. Vytvořte šikmý rám obrácený k jihu, na který pak umístíte okna. A pařeniště je na světě. Aby rostliny prospívaly, před jejich výsevem je nutné promíchat hlínu s nějakým organickým materiálem.

Zahrada a skleník – co vše obnáší

Stavba skleníku je poněkud náročnější, než stavba pařeniště. Především musíte počítat s vyššími náklady na materiál. Skleníky jsou sice pro pěstování efektivnější než pařeniště, zato jsou náročnější na údržbu.

 

Při stavbě skleníku si promyslete, zda-li vám budou vyhovovat posuvné dveře či dvířka na pantech, na které místo skleník postavíte, jestliže budou výhodnější šikmé či kolmé stěny a v neposlední řadě se zamyslete také nad tím, jaké sklo chcete na skleník použít.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies