Skalka - jak ji zakládat

Skalky začínají být čím dál více v oblibě, protože na poměrně malé ploše dokážou vytvořit estetický požitek. Při zakládání skalky je však třeba vědět několik zásad, abychom se mohli kochat jejich krásou.
Skalka

Skalka – jak ji zakládat

Skalka přináší na malém kousku volné půdy estetickou krásu našich představ. Vytvoření okrasné zahrady můžeme přenechat odborníkům, nebo si ji můžeme vytvořit sami podle svých vlastních představ. Je však třeba znát předem, jakým způsobem postupovat.

Skalka – jak postupovat

Sestavit skalku znamená vědět, jakým způsobem kombinovat jednotlivé rostliny, keře a kameny. Ale je třeba mít také určitou míru vkusu. Je třeba při výběru rostlin dbát na jejich potřeby, vhodné kombinace, světelné podmínky, půdu… Předem byste si měli položit několik otázek. Kde umístit skalku? Nebude stát přímo před okny?

Skalka a přípravy

  • Snažte se předem poznat nejběžnější druhy skalniček.
  • Poučte se o nárocích rostlin, rychlosti růstu.
  • Berte v úvahu klimatické a půdní podmínky a udělejte si orientační seznam druhů, které budete shánět.
  • Odhadněte jaké velikosti dosáhnou rostliny po deseti nebo lépe dvaceti letech.
  • Větší kameny jsou sice náročnější na přepravu, ale jenom z malých oblázků se tvoří skalka těžko.
  • Skalka musí respektovat terén. Pokud je na rovině, měla by navazovat na stěnu nebo zídku.
  • Dřeviny nevysazujte do popředí – hodí se do většího prostoru.
  • Na skalce si ponechte dostatek místa pro letničky.

Skalky – proč je zakládat?

Umělé zahradní skalky začínají být čím dál více v oblibě. Zřejmě i proto, že se zmenšují plochy zahrad kolem domů, nebo proto, že skalničky takto lze pěstovat i v mísách a korytech, ba dokonce i na balkóně. Na dobrou skalku stačí i malá plocha. Pokud budete zakládat skalku poprvé, je dobré začínat nejdříve s malou skalkou, kde získáte základní zkušenosti. Je totiž téměř pravidlem, že začátečník svou první skalku po čase rozebere a přestaví na dokonalejší.

Skalka a její stavba

Poloha skalky

Stavba skalky má určité zásady, jejichž nedodržení má za následek hynoucí rostlinky. Nejvhodnější je poloha na východní straně zahrady. Skalku nebudujte pod stromy, ale pod širým nebem.

Kámen pro tvorbu skalky

Zásadně nepoužívejte směs různých druhů kamenů. Je vhodné nasbírat kameny z okolí lomu, které jsou zvětralé, omšelé, s ne příliš ostrými hranami. Používá se rovněž vápenec, travertin, tuf, pískovec, opuka, hrubozrnná žula, břidlice. Nehodí se kameny výrazně oblé až kulaté. Postavení skalky musí být citlivé, je třeba snažit se dodržovat směr vrstev kamenů podle jejich štěpení, rovnat je tak, aby na sebe opticky navazovaly a nebyly jednotlivými body na skalce. Kámen plní jak funkci estetickou, tak má svou důležitou funkci pro rostliny – vytváří rostlinám krátkodobé i dlouhodobé přistínění, případně ochranu před větrem atd.

O kamenech v zahradě... na co je který kámen vhodný a nač lze kameny v zahradě použít především?

Půdní substrát

Není vhodné sázet vše do jedné zeminy. Je užitečné vědět odkud rostlina pochází, kde roste v přírodě. Podle toho se také připravují půdní substráty. Pro vytvoření skalniček je také nezbytný štěrk a písek, který provzdušňuje půdu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies