Sheltie - šetlandský ovčák

Šeltie (sheltie - shetland sheepdog - šetlandský ovčák) je navenek menší provedení kolie, přitom je ale silná a houževnatá. Je rodinným psem tělem i duší. Svou povahou je inteligentní, dobromyslná (někdy mazaná), přítulná, poslušná.
Sheltie

Šetlandský ovčák a jeho původ

Sheltie pochází z Shetlandských ostrovů, jak už napovídá její jméno. Odborníci tvrdí, že se jedná o plemeno zkřížené se špicem a King Charlesem Spanielem. Ale ještě dříve byly do křížení zapojeny i kolie a to z toho důvodu, aby se získaly sheltie, které jim budou co nejvíce podobné.


Sheltie jsou známé již od roku 1840. Zhruba na přelomu století získalo toto plemeno pozornost široké veřejnosti a roku 1909 bylo k vidění na výstavě psů v Anglii.

Charakteristika a povahové rysy sheltie

Sheltie je krásný pes s pevnou postavou. Ohromuje jak svojí čilostí a chytrostí, tak i svým neuvěřitelně rychlým během. Šířka lebky je úměrná délce čela a čumáku. Oči má sheltie zřetelné, mandlové a středně velké, posazené šikmo. Ocas je posazený poměrně nízko a dosahuje ke kloubům.


Šetlandský ovčák se řadí mezi psi přátelské a věrné svému pánovi. Je to pes ostražitý, inteligentní a temperamentní.

Sheltie a její výška, váha, srst

Průměrná výška šetlandského ovčáka se pohybuje v rozmezí 35 – 37 centimetrů. Hmotnost přiměřeně souhlasí s jeho výškou.


Osrstění má sheltie dvojité, vrchní srst je dlouhá a rovná, spodní naopak jemná a krátká. Přiznané zbarvení tohoto plemene je černé, mramorově modré s bílými známkami.

O srst sheltie je třeba se starat pravidelným kartáčováním. Víte, jak na to?

Pohyb šetlandského ovčáka

Pohyb sheltie je pružný, plynulý, vycházející z pánevních končetin a pokrývající maximální množství prostoru s minimální námahou.

Procházkami chráníte zdraví pejsků - dopřejte pejskovi dostatek pohybu!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies