Sezóna mandelinek

Mandelinka bramborová původně pochází ze Severní Ameriky, odkud se s bramborami dostala do celého světa. Vyskytuje se na všech lilkovitých rostlinách, tedy také na rajčatech, paprikách nebo baklažánech.

Mandelinka bramborová

Ačkoli lilkovité rostliny obsahují vysokou koncentraci alkaloidů, mandelinkám bramborovým tyto jedy nijak neškodí, naopak si na listech takových rostlin vyloženě pochutnávají. Konzumují dokonce i smrtelně jedovaté listy lilku černého a vůči běžným prostředkům na škůdce jsou imunní. Jedinou možností, jak se mandelinek bramborových zbavit, je prevence, ruční sběr, nebo nasazení biologického nepřítele, kterým je např. dravá ploštice Perillus bioculatus. Pochutnají si však na ní i některé druhy ptáků, střevlíci, pavouci nebo slunéčka.

Samička mandelinky bramborové je schopna naklást až 2500 vajíček, jejich rozmnožovací schopnost je až neuvěřitelná. Vajíčka klade na spodní stranu listů, kde jsou chráněna před predátory, sluncem i deštěm. V průměru jich k sobě naklade až 40. Vajíčka se vylíhnou během několika dní v červené larvy, které se ihned začnou živit listím. Tato fáze trvá celé tři týdny, poté se zahrabou do půdy pár centimetrů pod povrch, kde se zakuklí. Za přibližně dva týdny se vylíhnou v dospělé mandelinky.

Likvidaci mandelinek bramborových insekticidy, které jsou proti nim účinné, je třeba započít v době líhnutí larev, na dospělé mandelinky už chemické prostředky příliš nezabírají. Dospělé mandelinky si také snadno vytvoří obranný mechanismus proti novým jedům. Ochranná lhůta insekticidů bývá mezi 7 – 14 dny po použití.

Ruční sběr je účinný v době, kdy mandelinky nakladou vajíčka na spodní stranu listu nebo v období tzv. jarních brouků, kteří se vyskytují v květnu a v červnu. Sběr se nejlépe provádí za slunečného počasí, kdy brouci vylézají na vrchol rostliny. Toto lze ale provést jen tehdy, jedná-li se o malou plochu.

Jako prevence před množení mandelinek bramborových je účinné střídání pěstovaných plodin. Nedoporučuje se pěstovat lilkovité rostliny dva roky po sobě na stejném místě.

Netradiční způsoby pěstování brambor

Brambory - zajímavosti

Brambory a jejich nejčastější škůdci

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies